Facebook vrea să blocheze conținutul de știri pe platformă în Australia. "Sunt multe canale de unde oamenii pot obține știri"

Ionuț Tudorică Data publicării:
Facebook
Foto: Profimedia

Facebook ia în considerare blocarea conținutului de știri pe platformă în Australia, dacă guvernul va impune taxe de licență dinspre Meta către producătorii de știri, a declarat un reprezentant al companiei în cadrul unei audieri parlamentare, vineri. Meta a procedat la fel și în Canada.

Mia Garlick, directorul regional de politici al Meta, a spus legiuitorilor că "toate opțiunile sunt pe masă" când a fost întrebată dacă compania va împiedica australienii să distribuie conținut de știri pentru a evita plata taxelor.

"Există un număr mare de canale de unde oamenii pot obține conținut de știri," a spus Garlick în cadrul anchetei, citată de USNews.

Ea a declarat că Meta așteaptă ca guvernul să decidă dacă va aplica o lege netestată din 2021 care dă guvernului dreptul de a stabili taxele pe care giganții tehnologici americani trebuie să le plătească instituțiilor media pentru linkuri.

Comentariile sunt cel mai puternic indiciu de până acum că Meta ar adopta aceeași abordare dură în Australia pe care a avut-o în Canada în 2023, când acea țară a introdus legi similare.

Meta a încheiat acorduri cu firmele media australiene, inclusiv News Corp și Australian Broadcasting Corp, când legea a fost introdusă în Australia, dar de atunci a spus că nu va reînnoi aceste aranjamente după 2024.

Acum revine asistentului trezorierului Australiei să decidă dacă va interveni și va obliga Facebook să plătească pentru conținutul de știri. Asistentul trezorierului a spus că încă colectează sfaturi, dar că Meta pare să respecte legea doar atunci când îi convine.

Cei doi mari difuzori de televiziune gratuită din Australia, Nine Entertainment și Seven West Media, au declarat în această săptămână că reduc locuri de muncă, invocând pierderea veniturilor odată ce acordurile lor cu Meta expiră.

Întrebată vineri dacă blocarea știrilor de pe Facebook în Australia ar echivala cu evitarea legii, Garlick de la Meta a spus că această acțiune ar însemna respectarea legii.

"Orice altă lege - legile fiscale, legile de siguranță, legile privind confidențialitatea - lucrăm pentru a le respecta," a spus ea. "Este doar că respectarea ar arăta ușor diferit în raport cu această lege dacă va fi complet aplicată."

Garlick a apărat procesele Meta prin care australienii se pot plânge dacă cred că compania răspândește dezinformări sau escrocherii dăunătoare, deși a spus că centrele sale de moderare a conținutului sunt toate în alte țări.

Întrebată despre miliardarul australian din domeniul minier, Andrew Forrest, care dă în judecată Meta pentru afișarea de reclame de escrocherii cu criptomonede folosind chipul său, Garlick a spus că compania face progrese pentru a detecta și opri escrocheriile, dar "există multe provocări".

Cum ar putea Meta să se numească o afacere de publicitate când "unele reclame vând minciuni", a întrebat senatorul Sarah Hanson-Young de la Partidul Verzilor.

"Avem politici și sisteme și instrumente pentru a face tot posibilul să prevenim aceste reclame," a răspuns Garlick.