Comisia Europeană sprijină înființarea primelor fabrici de inteligență artificială

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
fabrica ai ue
sursa: shutterstock.com/

Comisia Europeană a găsit soluția pentru a impulsiona sectorul inteligenţei artificiale (IA) în spațiul comunitar: înființarea fabricilor specializate pe domeniu.

Potrivit unui comunicat emis de Executivul de la Bruxelle, fabricile de IA vor contribui la dezvoltarea industriei europene și se adresează utilizatorilor din UE. Totodată, rețeaua de fabrici va fi interconectată pentru dezvoltarea unui ecosistem propriu, facil membrilor uniunii

„Odată cu lansarea fabricilor de IA, mobilizăm unul dintre cele mai mari atuuri ale Europei: supercalculatoarele noastre de talie mondială. Fabricile de IA vor servi drept cadru unic pentru întreprinderile nou-înfiinţate din Europa în domeniul IA, ajutându-le să dezvolte cele mai avansate modele de IA şi aplicaţii industriale. Astfel, Europa va deveni cel mai bun loc din lume pentru o IA de încredere", a declarat comisarul UE pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Fabricile de IA vor stimula dezvoltarea şi validarea inteligenței artificiale în sectoare-cheie, precum industria militară, medicală, energie, automobile şi transporturi, industria aeronautică sau robotică, printre multe altele.

„Europa se află deja în avangardă după ce a lansat Regulamentul IA, prin care se asigură că inteligența artificială va fi utilizată corect. La începutul anului, am deschis calea integrării noii tehnologii în industria europeană. Acum, următorul nostru obiectiv este clar: Europa trebuie să devină un lider global în IA. Fabricile ne vor ajută să ne asigurăm această poziție”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Până în 2027, Comisia va investi patru miliarde de euro pentru dezvoltarea fabricilor IA, astfel încât obiectivele digitale propuse să fie atinse.