Arestarea fondatorului Telegram pe un aeroport din Franța stârnește reacții la nivel global. Elon Musk cere eliberarea lui Pavel Durov

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Telegram Pavel Durov
sursa: profimediaimages.ro/

Arestarea preventivă a unuia dintre fondatorii Telegram, Pavel Durov, pe un aeroport din Paris, a stârnit un val de reacții în mediul online. Bărbatul cu dublă cetățenie, franco-rusă a fost reţinut în baza unui mandat de percheziţie emis pe numele său, cu scopul de a permite anchetatorilor francezi posibilitate de a investiga anumite infracţiuni comise prin intermediul platformei de mesagerie criptată.

Miliardarul în vârstă de 39 de ani a fost arestat pe aeroportul Le Bourget, aflat la nord de Paris, după ce s-a întors din Baku, Azerbaidjan. Inițial reținut pentru 24 de ore, judecătorul a dispus prelungirea arestării. Procurorii francezi îl acuză pe Durov de lipsa transparenței în cazul unor infracțiuni grave, precum traficul de droguri, pornografia infantilă sau fraudele bancare comise prin intermediul aplicației Telegram.

„Lipsa moderării conţinuturilor a permis dezvoltarea unui mediu infracțional pe Telegream, iar tolerarea acestuia sub masca intimității a creat noi rețele de crimă organizată. Pavel Durov nu a colaborat cu autoritățile și a dat asigurări mereu că abonații de pe platforma de mesagerie criptată sunt în siguranță”, au precizat investigatorii francezi.

Telegram este o platformă de mesagerie online lansată în 2013 de Pavel, alături de fratele său, Nikolai. Diferența față de alte aplicații similare este criptatea integrală a datelor, care nu pot fi urmărite de terți, inclusiv oamenii legii.

„Pavel Durov nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa. Este absurd să spunem că o platformă sau patronul acesteia sunt responsabile pentru abuzuri. Telegram respectă legile europene, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale și acţiunea sa de moderare este în acord cu norma sectorului", a transmis compania printr-un comunicat.

Arestarea lui Pavel Durov a provocat o serie de reacţii internaţionale, relatează BBC. Mai mulți oficiali ruși au condamnat arestarea fondatorului Telegram. Cu această ocazie, după o inactivitate destul de lungă, Edward Snowden a oferit un punct de vedere asupra problemei.

„Arestarea domnului Durov a fost un atac asupra drepturilor fundamentale ale omului, libertății de exprimare și de asociere”, a transmis Snowden, care a devenit cunoscut după ce a făcut publice mai multe documente clasificate despre operațiunile militare americane.

„#FreePavel", a postat pe X patronul platformei, Elon Musk, înainte de a publica un nou mesaj în limba franceză: Liberté. Liberté! Liberté?.

Autoritățile franceze nu îl vor extrăda pe Pavel Durov în Rusia, deși mai mulți oficiali ruși au solidarizat cu acesta. Frații Durov au părăsit țara natală în 2014, după ce au intrat în conflict cu administrația de la Kremlin, din cauza faptului că statul dorea să își impună controlul asupra serviciilor de mesagerie digitală.