Ursula von der Leyen face presiuni pentru a schimba componența pe genuri a viitoarei Comisiii Europene

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ursula von der leyen
sursa: profimediaimages.ro/

Ursula von der Leyen vrea ca distribuția pe genuri în cadrul Comisiei Europene să fie echilibrată. Președinta instituției face presiuni asupra statelor membre să trimită mai multe propuneri femei pentru funcția de comisar.

În mandatul anterior, von der Leyen a fost lăudată pentru că a reușit să numească 14 bărbați și 13 femei în pozițiile de comisar, fiind cea mai echilibrată comisie din punct de vedere al genului. În prezent, președinta Comisiei Europene nu a reușit să adune același entuziasm din partea membrilor Uniunii Europene.

Cu excepția sa, doar nouă state membre au nominalizat femei, printre care și România. Propunerea țării noastre este Roxana Mînzatu, care l-a înlocuit în ultimul moment pe Victor Negrescu, din dorința de a respecta directivele lui von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a trimis o scrisoare deschisă tuturor membrilor prin care solicită două propuneri, un bărbat și o femeie, din care să aleagă pe cel mai potrivit pentru funcția de comisar. Până acum, doar Bulgaria a respectat această cerință, iar restul țărilor au trimis câte un candidat în semn de sfidare.

„Este greu să dai două nume pe hârtie pentru că cel care pierde, în politică, face o impresie greșită. În cele din urmă, multe dintre aceste numiri sunt făcute pe logica națională și nu urmăresc interesul Bruxelle-ului”, a explicat un diplomat pentru Politico.

Pe lângă responsabilități, funcția de comisar european vine cu un salariu de peste 25.000 de euro net pe lună și numeroase avantaje, precum servicii medicale decontate, scutiri de taxe sau locuință de serviciu asigurată.

Ursula von der Leyen nu a pus presiune pe membrii în primul mandat

Atunci când și-a construit prima echipă în 2019, țările membre au nominalizat mai multe femei decât de obicei. Având în vedere că tratatele UE nu prevăd obligativitatea egalității de gen în cadrul comisiei, impunerea unei astfel de directive din partea președintei nemulțumește pe unii membri.

Dacă eșuează, von der Leyen ar putea fi nevoită să facă față sarcinii umilitoare de a spune Parlamentului că nu a reușit să asigure echilibrul de gen, la doar câteva luni după ce a promis că va îndeplini acest lucru.