Turismul în masă din Spania a dus la creșterea numărului de persoane fără adăpost. Autoritățile spaniole sunt depășite de situație

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
cazemata carton oameni fara adapost
sursa: profimediaimages.ro/

Un număr tot mai mare de spanioli dorm pe străzi din cauza lipsei de locuinţe sociale şi a legislației care împiedică închirierea pe termen lung a imobilelor. Situaţia s-a agravat pe fondul închirierilor de apartamente în scopuri turistice. Autoritățile de la Madrid încearcă acum să reducă deficitul de locuințe din piaţa imobiliară.

Comisia Europeană estimează că numărul persoanelor fără adăpost a crescut semnificativ în ultimul deceniu la nivelul întregii Europe, însă Spania în mod particular a exacerbat această problemă. Potrivit statisticilor oficiale, numărul celor care trăiesc pe străzi a crescut de la aproape 21.000 în 2012 la 28.000 de persoane în prezent.

La această criză au contribuit și marile firme care au cumpărat blocuri întregi de apartamente și au evacuat rezidenții cazați pe termen lung, din dorința de a face loc turiștilor pentru închirieri în regin Airbnb.

Un raport al Băncii Spaniei arată că 45% dintre persoanele care trăiesc în locuinţe închiriate sunt supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, cel mai ridicat procent din Europa. Dintre marile economii europene, Spania area cea mai mare rată a tinerilor care trăiesc la comun cu părinții: peste 60% dintre spaniolii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani nu părăsesc locuința familială de teamă să nu ajungă în stradă.

Prin comparație, apartamentele sociale reprezintă doar 1,5% din totalul locuinţelor din Spania, faţă de media europeană de 9%, transmite Reuters.

Marile oraşe precum Madrid, pe lângă turismul de masă, se confruntă şi cu migraţia dinspre rural spre urban, de unde oamenii se mută în căutarea locurilor de muncă. Până la 48.000 de persoane sunt pe lista de aşteptare pentru o locuinţă socială în Madrid. Autorităţile madrilene lucrează pentru a tripla stocul de locuinţe sociale, până la 15.000 în 2030, dar tot nu va fi suficient pentru a acoperi cererea.

Planurile actualului Guvern prevăd construirea unui număr de 184.000 de locuinţe sociale în următorii trei ani. Premierul spaniol Pedro Sanchez susține că ar vrea ca ponderea locuinţelor sociale în totalul locuinţelor să se apropie de media europeană până în 2027. Însă Banca Spaniei estimează că ar fi nevoie de alte 1,5 milioane de noi locuinţe pentru atingerea acestui obiectiv.