Tichetele pentru activităţi casnice: Ce cred specialiștii HR și de ce ar alege un muncitor tichete, în favoarea banilor
Introducerea tichetelor pentru prestatorii de servicii casnice este benefică, cred specialiștii în Resurse Umane, cu potențialul de a reduce munca nedeclarată, la negru, și oferind totodată siguranță pe termen lung.
Introducerea tichetelor permite celor care desfășoară ocazional activități casnice să lucreze legal și să fie protejați, devenind asigurați în sistemul public de pensii și de sănătate. De asemenea, șomerii pot beneficia în continuare de indemnizația de șomaj, nefiind încadrați în categoria persoanelor care obțin venituri. Pe termen lung, va aduce mai multă transparență și legalitate în acest sector, spun specialiștii Asociației Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU) consultați de DigiEconomic.
„Noua legislație vine cu avantaje clare pentru prestatorii de servicii casnici. Pe lângă faptul că tichetele sunt legal recunoscute și fiscalizate, acestea le oferă acces la asigurări sociale, contribuții la pensie și asigurare de sănătate dacă îndeplinesc un volum minim de contributivitate. Astfel, acest sistem le oferă un plus de siguranță și stabilitate, eliminând riscurile și nesiguranța asociate muncii la negru”, a declarat Sorina Donisa, Președinte AFSRU și CEO Prohuman România.
Potrivit lui Bogdan Gabor, Membru Board AFSRU și Country Manager Lugera The People Republic, prestatorii de servicii casnici ar trebui să aprecieze aceste tichete pentru că le aduc multe beneficii decât banii în numerar.
„În primul rând, aceste tichete vin cu avantaje pe termen lung, cum ar fi contribuțiile la pensie și accesul la servicii medicale de bază, lucruri care oferă o siguranță reală pentru viitor. Apoi, tichetele simplifică tot procesul – nu trebuie să se ocupe ei de impozite și contribuții, pentru că totul e gestionat automat. E o soluție mai sigură și mai organizată decât să primească bani cash, fără nicio protecție legală”, a spus el, pentru DigiEconomic.
Măsura este benefică și are un potențial semnificativ de a reduce munca la negru, mai cred specialiștii, întrucât sistemele similare din alte țări europene au demonstrat că tichetele simplifică partea de conformare legală și oferă stimulente atât pentru prestatori, cât și pentru beneficiari.
„Prin simplificarea procedurilor administrative și fiscalizarea plăților într-un mod ușor de gestionat, atât prestatorii cât și beneficiarii sunt încurajați să iasă din zona "gri". În plus, stimulentele fiscale pentru companii și salariați fac sistemul atractiv și ușor de adoptat”, spune Oana Popescu, Membru Board AFSRU, Managing Director, Humangest Group. În același timp, sistemul de tichete ar putea reduce incertitudinea și costurile pentru angajatori și prestatori, promovând astfel un mediu de muncă mai echitabil și transparent.
Cu toate acestea, este nevoie de o comunicare susținută din partea autorităților pentru implementarea cât mai corectă a măsurii.
„Stimulentele oferite atât beneficiarilor, cât și companiilor, vor face procesul și mai atractiv pentru toți cei implicați. Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple cu adevărat, este nevoie de timp și de o comunicare susținută din partea autorităților, pentru ca oamenii să înțeleagă beneficiile și să fie încurajați să facă această tranziție. Pe termen lung, măsura va aduce mai multă claritate și va ajuta la integrarea treptată a activităților nedeclarate în economia formală. În acest sens, ar fi important ca Guvernul să faciliteze o soluție mai simplă și rapidă de acordare și încasare a tichetelor, astfel încât să fie cât mai ușor accesibile pentru toți actorii implicați”, mai spune Bogdan Gabor.