Tichetele pentru activităţi casnice: Care sunt avantajele și dezavantajele pentru persoanele care ajută în gospodărie
Apar din ce în ce mai multe neclarități privind reglementarea plății activităților casnice, prin care pot fi recompensate persoanele care ajută în gospodărie și, totodată, să fie combătută munca nedeclarată, „la negru”.
Pentru o gestionare simplificată și controlată a activităților casnice, a fost adoptată Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, autoritățile susținând că îi sprijină atât pe angajatori, cât și pe prestatori. Persoanele care prestează aceste activități trebuie remunerate prin tichete de activități casnice, care vor fi preschimbate apoi în bani la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Activitatea casnică este definită drept activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia. Activitatea se caracterizează prin faptul că nu este prestată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți, iar prestatorul nu poate fi membru de familie. Plata prestatorului se poate realiza exclusiv cu tichete pentru activități casnice.
Adoptarea Legii nr. 111/2022 a generat diverse opinii, iar în practică s-a pus problema avantajelor și dezavantajelor implementării tichetelor pentru activități casnice.
Beneficiarii, persoanele fizice, vor cumpăra aceste tichete de la agențiile de ocupare a forței de muncă, de la poștă sau de pe platforma dedicată tichete.anofm.ro, iar prestatorul își stabilește tariful. Lucrătorul casnic poate preschimba tichetele în numerar în maximum 12 luni de la primire. Banii vor fi virați în contul bancar indicat de către prestatorul casnic în cel mult cinci zile de la data solicitării preschimbării.
Dar de ce ar alege un prestator de servicii să primească tichete, în favoarea banilor? Și, în continuare, va reuși această lege să combată munca la negru?
Avantajele tichetelor
Potrivit lui Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, printre avantajele acestor tichete pentru servicii casnice se numără faptul că nu este necesară încheierea în formă scrisă a unui contract pentru prestarea de activități casnice, precum și faptul că prestatorul are dreptul de a beneficia de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale.
De asemenea, „o consecință ce izvorăște din faptul că încheierea unui contract în formă scrisă pentru desfășurarea acestui tip de activitate nu este obligatorie, este reprezentată de eliminarea unor formalități de ordin administrativ. Fiind o activitate cu caracter repetitiv, dar nu regulat, remunerația va fi acordată exclusiv pentru munca prestată”, a declarat avocatul Radu Pavel pentru DigiEconomic.
În cazul în care prestatorul nu figurează ca asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta devine asigurat, iar prin plata contribuției de asigurări sociale, prestatorul devine asigurat și în sistemul de pensii.
Având în vedere că remunerația poate consta doar în tichete, procesul de plată al prestatorului este unul simplificat. În cazul unui salariat, de exemplu, există proceduri mai complexe de angajare, respectiv remunerare a acestuia.
„Un alt avantaj este reprezentat de regimul fiscal mai favorabil aplicat tichetelor pentru activități casnice. Potrivit Legii nr. 111/2022, prestatorul casnic datorează doar impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale, în limite mai reduse. Baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice, iar baza de calcul pentru cota contribuției de asigurări sociale este 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice. Așadar, prestatorii muncii casnice vor avea obligația de a plăti doar impozit pe venit de 5% și pensia de 12,5%”, mai spune el.
Acordarea tichetelor are rolul și de a preveni desfășurarea unei munci nedeclarate. „Fiind un tip de serviciu cu caracter repetitiv, dar nu regulat, majoritatea prestatorilor casnici alegeau să nu declare munca prestată și, respectiv, să nu plătească taxele aferente”, explică Pavel.
Dezavantaje
Din perspectiva avocaților specializați în dreptul muncii, remunerația pentru activitățile casnice prestate nu este acordată pe loc, așa cum se obișnuia înainte de implementarea legii, întrucât activitatea nu era declarată. Acum, însă, Legea nr. 111/2022 prevede că remunerația pentru activitatea casnică se realizează prin tichete ce pot fi preschimbate în bani sau prin transfer bancar și un termen de maximum 5 zile pentru ca beneficiarul să facă plata în contul prestatorului.
Mai mult, remunerarea prin tichete pentru activități casnice implică depunerea acestora la agențiile pentru ocuparea forței de muncă pentru preschimbarea în bani în termen de 12 luni de la data primirii acestora. „Acest aspect poate reprezenta un impediment pentru unii prestatori casnici care nu beneficiază de timpul necesar pentru deplasări regulate la agențiile pentru ocuparea forței de muncă”, explică Pavel.
Un alt dezavantaj al tichetelor este reprezentat de o serie de formalități suplimentare față de modalitatea de prestare a activității de dinaintea adoptării legii, însă, făcând o comparație cu desfășurarea activității ca salariat, prestatorii casnici au o poziție mai favorabilă din punct de vedere al formalităților ce trebuie să fie îndeplinite.
„Anterior adoptării Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, persoanele fizice nu aveau posibilitatea de a fi angajate prin contract individual de muncă, iar legislația română nu oferea un cadru juridic corespunzător pentru desfășurarea activităților casnice. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, prestatorii casnici pot efectua activitățile respective într-un cadru legal organizat și supravegheat, beneficiind, totodată, de asigurări sociale și de sănătate”, a mai declarat Radu Pavel.
Potrivit avocaților, adoptarea Legii nr. 111/2022 și implementarea tichetelor pentru activitățile casnice prezintă beneficii semnificative, în comparație cu dezavantajele, tichete reprezentând un instrument practic pentru formalizarea muncii casnice, iar acest sistem permite desfășurarea activității într-un cadru monitorizat și legal.