Spania se opune inițiativei de transfer a migranților în centre din afara Uniunii Europene

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
migranti ue
sursa: profimediaimages.ro/

Guvernul Spaniei nu vrea centre de azil în ţări aflate în afara Uniunii Europene, ca măsură contra migraţiei ilegale, relatează La Vanguardia.

Statele membre UE urmează să se întâlnească joi şi vineri pentru a discuta propunerea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitoarea la dezvoltarea unor centre de azil în țări partenere aflate în afara spațiului comunitar, pentru a combate migraţia ilegală.

„Nu suntem de acord cu ideea. Politica de migraţie actuală funcţionează deja", transmit autoritățile spaniole.

Parteneriatul dintre Italia și Albania pe tema migranților a stârnit reacții recent, după ce primul grup a ajuns în centrele organizate de micuțul stat balcanic.

Potrivit agenţiei UE de protecţie a frontierelor Frontex, numărul de intrări ilegale în blocul comunitar în primele nouă luni ale anului via Mediterana centrală - din Libia şi Tunisia prin Sicilia şi Malta, a scăzut cu 64% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, la puţin peste 47.700. Între timp, numărul tentativelor de intrare în UE pe ruta din Africa de Vest peste Atlantic, din nordul şi vestul Africii până în Insulele Canare, s-au dublat de la un al la altul, ajungând la aproximativ 30.600.