Șoferii de autobuze și camioane din Spania anunță o grevă de amploare. Cererile includ pensionarea anticipată în condiții mai bune

G.C. Data publicării:
greva soferi
sursa: shutterstock.com/

Șoferii de camioane și autobuze din Spania vor începe o serie de greve pe 28 octombrie pentru a cere pensionarea anticipată în condiții mai bune, au declarat luni liderii sindicali, transmite Reuters.

Șoferii de camioane vor intra în grevă pe 28 octombrie, 11 noiembrie, 28 și 29 noiembrie, 5 și 9 decembrie, iar pe 23 decembrie vor începe o grevă pe termen nedeterminat dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite, au declarat reprezentanții principalelor două sindicate din țară, CCOO și UGT, într-o conferință de presă.

Sindicatele cer îmbunătățirea condițiilor de angajare ale șoferilor, precum reducerea vârstei de pensionare, care este în prezent de 67 de ani, și dreptul la pensionare parțială, aliniindu-se astfel la condițiile altor categorii de muncitori care se confruntă cu riscuri similare cu cele ale șoferilor.

„Vârsta este un factor determinant în pierderea abilităților motorii, senzoriale și cognitive și constituie un risc nu doar pentru muncitor, ci și pentru restul persoanelor", a spus Diego Buenestado, secretarul UGT pentru transportul rutier și urban.

O grevă de o lună a șoferilor de camioane din 2022 a blocat lanțurile de aprovizionare din Spania, a provocat lipsuri de alimente, a crescut rata inflației și a afectat creșterea economică.