Protest în Insulele Canare împotriva turismului excesiv. Protestatarii au afișat mesaje precum „Această plajă este a noastră”

Redacția Digi Economic Data publicării:
insulele canare
sursa: shutterstock.com/

Mii de persoane au protestat duminică în stațiunile de vacanță din Insulele Canare din Spania împotriva turismului excesiv, despre care spun împiedică localnicii să își permită locuințe.

Sub sloganul „Insulele Canare au o limită”, locuitorii au protestat simultan în Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote și El Hierro și au cerut o schimbare a modelului de turism. Pe Playa de las Americas din Tenerife, protestatarii au scandat „Această plajă este a noastră” printre turiști.

Activiștii au susținut că vizitele milioanelor de turiști în fiecare an epuizează resursele naturale limitate, precum apa, și dăunează mediului. Cel puțin 8.000 de persoane au participat la proteste, a declarat guvernul spaniol, potrivit Reuters.

Între ianuarie și septembrie, 9,9 milioane de turiști au vizitat Insulele Canare, conform Institutului Național de Statistică din Spania, cu 10,3% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023. Populația insulelor a fost de 2,2 milioane anul trecut.

Spania, dependentă de turism, a fost martora unor proteste împotriva turismului excesiv în acest an în Barcelona și în alte destinații populare de vacanță, precum Mallorca și Malaga.

Guvernul regional din Insulele Canare a elaborat o lege care este de așteptat să fie adoptată în acest an pentru a înăspri regulile privind închirierile pe termen scurt, în urma plângerilor localnicilor care nu își mai permit locuințe.

Proprietățile nou construite vor fi interzise pe piața închirierilor pe termen scurt, iar proprietarii care au un permis vor avea cinci ani pentru a se conforma cerințelor, care includ obținerea acordului din partea vecinilor.

Sâmbătă, sute de protestatari au ieșit pe străzile din Valencia pentru a cere locuințe mai accesibile, afirmând că apartamentele turistice cresc prețurile.