Proiectul privind repatrierea cetățenilor decedați în străinătate a fost adoptat în Senat. Statul român va suporta cheltuielile

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
repatriere
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorii au adoptat luni un proiect legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, relatează Agerpres.

Proiectul prevede ca statul român să suporte cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la solicitarea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele care depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

"Una din problemele majore cu care se confruntă aparţinătorii celor decedaţi în afara graniţelor ţării o constituie repatrierea acestora. Costurile de repatriere sunt unele foarte mari, am putea spune chiar prohibitive pentru mulţi dintre compatrioţii noştri care au plecat să muncească în străinătate. Familiile rămase în ţară sunt de multe ori aflate în situaţia de a apela la ajutorul concetăţenilor pentru a reuşi să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.

De aceea, considerăm că este obligaţia statului să vină în sprijinul familiilor celor decedaţi, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea, motiv pentru care am iniţiat prezenta propunere legislativă, prin care delegăm în sarcina statului, acoperirea acestor cheltuieli", se subliniază în expunerea de motive.