Prețurile la alimente au crescut la cel mai înalt nivel din ultimele 18 luni

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
cos cumparaturi crestere
sursa: shutterstock.com/

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Luna trecută, au crescut toate cotaţiile, cu excepţia cărnii, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu peste 7%, pe fondul temerilor privind producţia de ulei de palmier.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023 până în prezent, potrivit FAO, pe fondul majorării cotaţiilor la uleiuri vegetale. În octombrie, acest indice s-a situat la o medie de 127,4 puncte, în creştere de la nivelul de 124,9 puncte înregistrat luna precedentă şi cu 5,5% mai mult decât valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Persistenţa temerilor privind perspectivele producţiei de zahăr din Brazilia în anul agricol 2024/2025 a sprijinit o creştere mai moderată a preţurilor la zahăr în octombrie. În septembrie, cotaţiile la zahăr au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%, relatează Reuters.

Preţurile la cereale au urcat cu 0,8% luna trecută. Cotaţiile la grâu au crescut, în urma temerilor privind condiţiile de plantare din emisfera nordică şi în urma introducerii unui prag neoficial la preţul exporturilor de grâu rusesc.

La produsele lactate s-a înregistrat o creştere a preţurilor de aproape 2%, iar la carne s-a înregistrat un declin de 0,3%, în urma declinului preţului cărnii de porc, în contrast cu avansul la carnea de vită, pe fondul majorării cererii pe plan internaţional.

Experții au redus uşor estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 la 2,851 miliarde de tone, după ce anterior previzionau un nivel de 2,853 miliarde de tone. Revizuirea indică o scădere a producţiei mondiale de cereale cu 0,4% față de 2023, însă se menține la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în istorie.