Noul pod România - Ucraina, peste Tisa, e azi pe masa guvernului
Executivul urmează să aprobe, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona localităţilor Sighetu Marmaţiei - Bila Tserkva.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Guvern, pe ordinea de zi a şedinţei se află mai multe proiecte de hotărâre, printre care se numără şi cel pentru aprobarea acordului menţionat, semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023.
Construcția este realizată în proporţie de 37% şi cuprinde două poduri paralele, cu două benzi pe sens, 5 poduri de descărcare, 2 clădiri administrative, trotuare, parte de rezistenţă şi de fundare a halelor de control şi de scanare. Accesul spre punctul de frontieră se va face prin sensul giratoriu care va fi realizat în punctul zero al podului. "
Noul pod peste Tisa cuprinde toată infrastructura unui punct de frontieră. Întreg amplasamentul al podului peste Tisa are o lungime de 1,2 kilometri şi cuprinde: accesul la punctul de frontieră, birou vamal, dotări şi echipamente necesare pentru efectuarea traficului comercial prin acest punct. În prezent, la graniţa României cu Ucraina din Sighetu Marmaţiei se desfăşoară doar tranzit de persoane, pe podul istoric, de lemn, care a necesitat de-a lungul timpului lucrări de punere în siguranţă, fiind afectate elementele de rezistenţă a podului.