Podul modern dintre România și Ucraina, peste Tisa, va fi terminat până la sfârșitul anului. Progres în ritm bun
Lucrările de execuţie la podul transfrontalier dintre România şi Ucraina, peste râul Tisa, progresează într-un ritm foarte bun, astfel că acest proiect va fi finalizat în luna noiembrie a acestui an, a informat, joi, administratorul public al judeţului Maramureş, Gabriel Bogdan Şteţco.
"Vorbim de o investiţie de peste 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Odată finalizat, podul peste Tisa va deschide calea spre noi schimburi comerciale internaţionale", a spus Gabriel Bogdan Şteţco, citat de Agerpres.
Construcția este realizată în proporţie de 37% şi cuprinde două poduri paralele, cu două benzi pe sens, 5 poduri de descărcare, 2 clădiri administrative, trotuare, parte de rezistenţă şi de fundare a halelor de control şi de scanare. Accesul spre punctul de frontieră se va face prin sensul giratoriu care va fi realizat în punctul zero al podului.
"Noul pod peste Tisa nu este unul simplu de traversare a unui râu de pe un mal pe celălalt, în cazul nostru de pe malul românesc pe malul ucrainean, ci vorbim despre o întreagă infrastructură a unui punct de frontieră. Întreg amplasamentul al podului peste Tisa are o lungime de 1,2 kilometri, din drumul naţional, şi cuprinde: accesul la punctul de frontieră, birou vamal, dotări şi echipamente necesare pentru efectuarea traficului comercial prin acest punct", a afirmat Gabriel Bogdan Şteţco.
Potrivit acestuia, în prezent, la graniţa României cu Ucraina din Sighetu Marmaţiei se desfăşoară doar tranzit de persoane, pe podul istoric, de lemn, care a necesitat de-a lungul timpului lucrări de punere în siguranţă, fiind afectate elementele de rezistenţă a podului, fapt care semnalează necesitatea unui nou pod peste râul Tisa.
Contractul a fost semnat în 2022.