Noul guvern laburist al Marii Britanii vrea o apropiere de Europa. Anularea Brexit iese din discuție

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
Keir Starmer
Keir Starmer, premierul Marii Britanii. Foto: Profimedia

Noul guvern britanic va urmări să asigure stabilitatea economică, doreşte să "redefinească" relaţiile Regatului Unit cu "partenerii săi europeni", a afirmat miercuri regele Charles în "discursul regelui" susţinut în faţa parlamentului de la Londra şi care a enunţat priorităţile programului legislativ al noului executiv condus de laburistul Keir Starmer, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Guvernul meu va căuta să redefinească relaţiile cu partenerii europeni şi va lucra pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale şi de investiţii cu Uniunea Europeană", a indicat premierul Starmer în discursul citit de rege, reafirmând pe de altă parte "sprijinul total" al Regatului Unit faţă de Ucraina în războiul cu Rusia.

Noul premier, care a promis în campania electorală "seriozitate" bugetară, a evidenţiat acum că va urmări cu precădere asigurarea "stabilităţii economice". Astfel, bugetele sale vor fi evaluate de organismul public de previziune bugetară, OBR, pentru a fi asigurat un control cât mai bun al cheltuielilor publice.

În campania electorală pentru alegerile legislative din 4 iulie, câştigate de Partidul Laburist cu o majoritate confortabilă după 14 ani de guvernări conservatoare, Keir Starmer a promis că nu va încerca nicidecum să anuleze Brexitul.

Aşezat pe tronul său din parlament, alături de soţia sa Camilla, regele Charles al III-lea a citit al doilea discurs de acest fel după septembrie 2022, când a încetat din viaţă mama sa, regina Elisabeta a II-a, în locul căreia el a susţinut de asemenea "discursul regelui" în luna mai a aceluiaşi an, relatează Agerpres.