Majoritatea cetățenilor vor avea o creștere semnificativă a pensiei. Ministerul Muncii oferă clarificări

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
pensii romania
sursa: gettyimages.com/

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a finalizat, prin Casa Naţională de Pensii Publice, recalcularea pensiilor din sistemul public la timp, iar peste 82% dintre pensionari vor beneficia de o creştere a pensiei pe parcursul lunii septembrie.

Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esenţiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate şi punctele asimilate, transmite Agerpres.

"Concret, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creştere fiind de 26,65%. Această creştere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creştere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulţi dintre pensionari în acest an. Subliniem că nicio pensie nu scade. Chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât pensia din luna august 2024, se menţine cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată", subliniază reprezentanţii MMSS.

În cazul celor care beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceştia vor continua să primească suma de 1.281 de lei.