Lăsat fără 10.000 de euro de un fals angajat al ASF

Cristina Sbîrn Data publicării: Data actualizării:
ASF
Foto: Profimedia

10.000 de euro a pierdut un român după ce a fost contactat de o persoană care s-a dat drept angajat al Autorității de Supraveghere Financiară. Banii i-au fost furați din conturi după ce acesta i-a furnizat falsului angajat al ASF date personale.

Reprezentanții instituției, care supraveghează piața de asigurări, cea de capital dar și cea a pensiilor private, spun că au primit zeci de sesizări că tot felul de persoane, care pretindeau că fac parte din ASF, sunau oamenii pentru a le propune tot felul de investiții false sau pentru a le cere informații sensibile. Ca urmare, ASF a contactat Poliția și Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Autoritatea de Supreveghere Financiară atrage atenția să nu dăm curs propunerilor telefonice de investiții sau transferuri de fonduri. Atenționarea vine după ce instituția a primit zeci de sesizări că persoane care pretind că fac parte din ASF sună oamenii pentru a le propune tot felul de investiții false.

„Consumatorii au reclamat faptul că au fost apelați în scopul unor așa-zise ,,investiții" sau recuperării ale unor sume deja ,,investite" și pierdute”, spun cei de la ASF.

Accesarea unor anunțuri pop-up (de tip click pe un link) în mediul online, ce ofereau posibilitatea obținerii unor profituri garantate prin tranzacționarea unor acțiuni la diverse companii, prin intermediul unor firme neautorizate de către ASF, este una dintre metodele folosite de infractorii cibernetici.

Pentru că inițial obțineau unele câștiguri, oameni căpătau încredere și acceptau apoi instalarea unei aplicații indicate de hackeri. În acel moment infractorii cibernetici preluau controlul asupra dispozitivului și asupra conturilor, inclusiv bancare, ale victimei.

Păgubiții au pierdut de la câteva sute de lei la câteva mii de euro

„Unui consumator i-a fost sustrasă din contul bancar suma de aproximativ 10.000 de euro, după ce acesta a furnizat date personale unei persoane care se recomanda că reprezintă ASF. Frauda a fost raportată Autorității de Supraveghere Financiară de către consumatorul păgubit în luna ianuarie a acestui an”, au transmis reprezentanții ASF la solicitarea DigiEconomic.ro

Un alt român a virat 950 de lei unui așa-zis broker care se recomanda că reprezintă ASF pentru ca suma să fie investită pe piața de capital. Când păgubitul a solicitat restituirea sumei transferate, i s-a solicitat plata impozitului (10%) pentru sumele aflate în contul fictiv, respectiv 1.337 de dolari (sumă la care s-ar fi ajuns după presupusa plasare în instrumente financiare).

Consiliul ASF a hotărât sesizarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și a Poliției Române în data de 25 ianuarie 2024.

Tocmai pentru că hoții cibernetici au folosit o aplicație care generează, în mod fraudulos, apeluri care se identifică cu numărul de TelVerde al Autorității 0800 825 627, reprezentanții ASF precizează că ei:

• nu fac recomandări și propuneri de investiții;

• nu apelează consumatorii pentru a le propune plasamente în criptomonede și în niciun alt fel de activ;

• nu solicită oamenilor să direcționeze sume de bani către platformele de investiții financiare online sau offline;

• nu propun intermedierea recuperării unor sume pierdute în investiții anterioare.

Dacă primiți astfel de apeluri, închideți telefonul și sesizați autoritățile.