Guvernul britanic nu are planuri de a reveni în programul Erasmus+. Tinerii care sperau să studieze în străinătate sunt dezamăgiți

G.C. Data publicării:
erasmus
sursa: shutterstock.com/

Guvernul britanic a declarat că nu are „niciun plan” de a reintegra țara în schema Erasmus+ a Uniunii Europene, dezamăgind astfel tinerii care își doresc să studieze în străinătate.

Marea Britanie a părăsit programul Uniunii Europene atunci când a decis ieșirea din organizația internațională (Brexit). 

Relațiile mai apropiate dintre Londra și Bruxelles după alegerile generale au creat speculații privind revenirea britanicilor în Erasmus+, însă un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru Politico: 

„Vom lucra pentru a restabili relația cu prietenii noștri europeni, pentru a consolida legăturile, pentru a asigura un pact de securitate bazat pe mai multe domenii și pentru a aborda barierele comerciale.

De asemenea, vom continua să lucrăm cu sectorul de învățământ superior pentru a ne asigura că universitățile noastre de top continuă să atragă cei mai străluciți și cei mai buni (studenți n.r.), și să sprijine economia noastră, însă nu avem planuri de a reveni în programul Erasmus”.

Ambasadorul Germaniei în Regatul Unit a spus anterior pentru Politico că reintegrarea Marii Britanii în Erasmus ar trebui inclusă într-un acord mai amplu de securitate și cooperare între UE și Regatul Unit.

Înainte de alegerile generale, Comisia Europeană a sugerat o „discuție privind posibila reintegrare a Regatului Unit în Erasmus+.” 

Erasmus+ oferă tinerilor oportunitatea de a studia în străinătate pe întreg continentul, printre altele. Aproximativ 7,1 milioane de europeni au participat la program din 1987 și până în prezent.

De când a părăsit Erasmus, Regatul Unit a creat un sistem propriu numit Turing, care a fost criticat pentru lipsa de fonduri și suport.