Fonduri de garantare a vacanțelor, cu participarea statului. Dezvoltarea durabilă a turismului în România implică protecția călătorului

Adam Gheorghe Data publicării:
pasaport turist
sursa: gettyimages.com/

La București a avut loc azi un seminar al Asociației Fondurilor Europene de Garantare pentru Călătorii și Turism (EGFATT). Seminarul a fost organizat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), iar participanții au abordat teme de interes major pentru companiile din turism, dar și pentru consumatorii de servicii de turism.

Principalele discuții s-au axat pe necesitatea creării Fondului de garantare pentru biletele de avion, respectiv a Fondului de Garantare pentru pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate. Aceste sunt esențiale pentru o mai bună protecție a călătorilor și pentru dezvoltarea durabilă a turismului în România.

Alin Burcea, președintele ANAT, a precizat că Asociația dorește să finalizeze, în acest an implementarea celor două fonduri.

„Avem nevoie de aceste fonduri, care se vor adăuga la pachetul turistic, pentru despăgubirea turiştilor, respectiv a pasagerilor, în caz de nevoie. Cele două fonduri ar urma să fie administrate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)”, a declarat Alin Burcea.

Reglementarea celor două fonduri ar urma să se realizeze printr-o hotărâre de guvern, cel mai devreme în toamna acestui an.

EGFATT are ca membri asociațiile omolage din Belgia/Luxemburg, Elveția, Regatul Unit, Franța, Irlanda, Olanda, Norvegia și Germania. Liderii EGFATT au prezentat către ANAT și către reprezentanții autorităților din România modul de înființare, organizare, finanțare și funcționare a unui Fond de garantare în turism.

EGFATT a fost formată în 2011 la initiativa a 3 organizații pentru protecția financiară a călătorilor și include membri din Belgia/Luxemburg, Franța, Germania, Țările de Jos, Irlanda, Elveția și Norvegia. CAA (Marea Britanie) este un membru asociat.

„Scopul nostru comun este să protejăm călătorul împotriva insolvenței financiare a operatorilor de pachete și să împărtășim cele mai bune practici și experiențe”, a declarat Mark De Vriendt, președintele EGFATT.