Firmele fac tot mai mult treaba statului. Companiile care închiriază de la persoane fizice, obligate să plătească impozitul pe contract

Ligia Munteanu Data publicării: Data actualizării:
taxe 2024
Sursa: profimediaimages.ro

Companiile care au contacte de închiriere de la persoane fizice, sunt obligate din acest an să platească impozitul aferent contractului de închiriere.

Noile modificări sunt incluse în Ordonanța de urgență 115 și, potrivit acestora, persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opțiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activități independente în sistem real.

Daca nu era suficientă povara pe companii, mai există încă ceva în plus. Firmele care folosesc bunuri sau spații închiriate de la proprietari persoane fizice vor avea obligația de a calcula, reține, declara și plăti impozitul pe chirii. Persoana fizică va avea astfel impozitul reținut din chiria stabilită prin contract. Asta înseamnă cheltuieli în plus de contabilitate și pentru tranzacții suplimentare, timp în plus petrecut pentru logistica noilor obligații. Pentru firmele mici este încă o piedică.

Practic, la data plății chiriei, chiriașul- firmă, va calcula impozitul pe chirie și va achita proprietarului, persoană fizică, chiria lunară diminuată cu impozitul calculat.

La sfârșitul lunii, firma va înscrie impozitul pe chirii, calculat și reținut de la proprietar, într-o declarație fiscală pe care o va depune la ANAF și va achita acel impozit până la data de 25  a lunii următoare. Asta înseamnă că Fiscul va primi aceste sume mult mai repede, față de situația veche în care persoanele fizice plăteau după un an.

Beneficiar de aici este direct statul, care va încasa mai repede acești bani, dar va face asta pe spatele firmelor, care acum trebuie să preia din sarcina unor persoane fizice dar și din sarcina Fiscului, care ar trebui să se îngrijească de colectarea impozitelor. Firmele vor face acest lucru obligatoriu, dar evident cu costuri în plus.

De la Guvern nu există un impact al acestei măsuri anunțat oficial, dar dacă ne gândim la nivelul întregii economii, la zecile de mii de contracte de închiriere între persoanele fizice și companii, s-ar putea ca sumele să fie consistente. Și oricât ar fi aceste sume, nu este un principiu sănătos ca firmele să muncească pentru colectarea taxelor cuvenite de la alte entități.

Schimbările nu sunt binevenite nici pentru persoanele fizice. Indiferent de numărul contractelor de închiriere pe care le au în derulare, persoanele fizice nu își vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile din chirii, arată și o analiză a EY România.

Potrivit regulilor anterioare, dar în vigoare pentru anul 2023, persoanele fizice care obțineau venituri din chirii, taxate cu 10%, puteau opta pentru deducerea unor cheltuieli la stabilirea impozitului, pe baza datelor din contabilitate, după ce completau un registru fiscal.

Mai mult, persoanele fizice care realizau venituri din chirii din derularea a peste cinci contracte de închiriere le încadrau fiscal în categoria veniturilor din activități independente, cu obligația de a ține o contabilitate și de a întocmi registre fiscale, și aveau posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli pentru stabilirea impozitului datorat. Autoritățile au eliminat aceste reguli pentru veniturile din chirii obținute începând cu anul 2024, arată EY România.