Fermierii păgubiți de secetă trebuie să depună urgent cererile de constatare. Termenul a fost prelungit până luni

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
seceta culturi agricole
sursa: gettyimages.com/

Cererile de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică, în vederea obţinerii despăgubirilor, se pot depune până pe data de 19 august 2024, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă transmis de Agerpres.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a înştiinţat pe comisarul Janusz Wojciechowski, în luna iulie a acestui an, că suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă şi a solicitat Comisiei Europene, printr-o scrisoare transmisă în data de 7 august, acordarea de compensaţii urgente având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor.

Datele incluse în scrisoarea transmisă oficialului european arată că fenomenele extreme au afectat până la compromitere culturi înfiinţate în primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea-soarelui, pe o suprafaţă estimată de circa două milioane de hectare, la nivel naţional. 

„Termenul pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obţinerii despăgubirilor se prelungeşte până pe 19 august 2024, ora 24:00. Măsura a fost luată având în vedere că astăzi, 15 august 2024, este zi de sărbătoare legală (zi nelucrătoare). Decizia a fost comunicată tuturor Direcţiilor Agricole Judeţene", precizează MADR.

În acest context, se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor înregistrate de fermieri este cuprinsă între de 200 şi 230 euro/hectar.