Europenii pun bani la saltea, în timp ce consumatorii americani susțin redresarea economică. Care sunt motivele

G.C. Data publicării:
economii
sursa: shutterstock.com/

Gospodăriile europene economisesc mai mult decât înainte de pandemie, conform celor mai recente date care evidențiază o diferență clară și persistentă față de consumatorii americani, care susțin redresarea economică a Statelor Unite. 

Nivelul de economii a crescut de ambele părți ale Atlanticului în timpul pandemiei, pe măsură ce consumatorii au fost obligați să stea acasă, însă americanii și-au reluat cheltuielile. Europenii, în schimb, au dificultăți în a scăpa de sentimentul de insecuritate economică, amplificat de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Financial Times.

Rata de economisire a gospodăriilor din zona euro a crescut la un maxim al ultimilor trei ani, de 15,7% în cele trei luni până în iunie, mult peste media de 12,3% dinaintea pandemiei, potrivit datelor publicate de Eurostat vineri.

Deși procentele nu sunt direct comparabile, tendința este diferită în SUA, unde cheltuielile au contribuit la redresarea economică. Rata de economisire a fost de 5,2% în al doilea trimestru, sub media de 6,1% pentru perioada 2010-2019.

„Rata mai mică de economisire din SUA a ajutat la impulsionarea cheltuielilor de consum, care au fost motorul principal al creșterii economice din SUA și un motiv cheie pentru care economia americană a crescut mai repede decât cea europeană”, a spus Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics. 

Produsul intern brut al SUA este pe cale să crească cu 2,6% anul acesta, alimentat de cheltuielile puternice ale consumatorilor, potrivit ultimelor estimări ale OCDE, comparativ cu creșteri de doar 0,7% în zona euro și 1,1% în Marea Britanie.

Ca semn al expansiunii continue din SUA, economia a adăugat 254.000 de locuri de muncă în septembrie, depășind așteptările analiștilor, conform datelor publicate vineri.

„Gospodăriile americane s-au aflat, probabil, într-o poziție în care s-au simțit mai confortabil să mențină economii relativ mici”, a spus Nathan Sheets, economist-șef la banca americană Citi. „Consumatorul european este foarte, foarte precaut, în timp ce consumatorul american se simte mult mai confortabil să cheltuiască, cheltuiască, cheltuiască.”

Consumatorii din Marea Britanie sunt, de asemenea, precauți. Rata de economisire a gospodăriilor din Marea Britanie a crescut la un maxim de trei ani de 10% în al doilea trimestru, mult mai mare decât media de 7,5% din 2010-2019, potrivit datelor oficiale publicate în această săptămână.

O escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea contribui la starea de precauție din Europa, care este mai dependentă decât SUA de aprovizionarea cu energie din Orientul Mijlociu. Creșterea economică slabă a afectat, de asemenea, moralul; producția a scăzut în ultimul trimestru în Germania.

„Europenii economisesc mai mult deoarece sunt nesiguri în privința viitorului, cu războiul în apropiere și Germania în impas”, a spus Samy Chaar, economist-șef la banca Lombard Odier. „Multe s-au schimbat pentru ei, și nu în bine.”