Euroins îi spune președintelui Klaus Iohannis cum să vorbească: Trebuia să spună "no comment"
Compania de asigurări Euroins spune, după un răspuns al Președintelui României dat ieri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, legat revocarea licenței de operare, că președintele Klaus Iohannis ar fi putut să spună "nu comentez".
Redăm mai departe ce spune comunicatul primit azi de DigiEconomic de la companie. "Este foarte neobișnuit ca un președinte al unei țări să comenteze în mod părtinitor în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieței și o companie privată, în loc să se abțină de la orice comentariu care ar putea influența justiția. Ar fi putut să răspundă "nu comentez", dar în schimb a continuat să incrimineze compania ca fiind vinovată, deși procesul nici nu a început", spune compania de comunicare a asigurătorului într-un comunicat.
Ei spun că nicio instanță din România nu s-a pronunțat încă asupra legalității deciziei autorității române de reglementare de a retrage licența Euroins România. Procesul în această speță a început în urmă cu câteva zile și încă nu au avut loc audierile pe fond.
Până acum, a existat doar o hotărâre judecătorească cu privire la contestația Euroins Insurance Group (EIG) și a filialei sale din România, prin care se urmărea suspendarea implementării deciziei autorității de reglementare din România de retragere a licenței Euroins România, care a declanșat ulterior procedura de insolvență a companiei. Autoritatea Română de Supraveghere Financiară (ASF) a revocat licența Euroins România la 17 martie 2023, spune comunicatul.
Ce s-a întâmplat. Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns într-o dezbatere de la Parlamentul European la interpelări, ca poziţie de principiu, fără a comenta cazul concret al Euroins.
„Am auzit că o autoritate de reglementare a avut o problemă cu o companie. Şi ca peste tot în democraţie şi în statul de drept, dacă oamenii simt că decizia nu este atât de bună, merg în faţa unui judecător. Este ceea ce s-a întâmplat. Judecătorii au decis că decizia este corectă. Asta este ceea ce înţeleg dacă vorbim despre statul de drept. Toată lumea are aceleaşi drepturi, toată lumea are dreptul la un proces corect şi toată lumea trebuie să accepte rezultatul", a afirmat Iohannis, citat de presa internă.
Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări din România, cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA.
În martie 2023, când ASF a retras autorizația de funcționare a companiei, Euroins deținea circa 27% din piața RCA. În urmă cu doi ani, în 2021, Euroins avea peste o treime din piața RCA din România (35%).
La momentul deschiderii procedurii de faliment, în 9 iunie 2023, peste 2 milioane de polițe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual 1,6 milioane încă sunt încă valabile. Polițele de asigurare emise de Euroins încetează, conform ultimelor modificări legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 Februarie 2024 pentru asigurările de garanții, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate. Până la aceste date, toți asigurații Euroins au fost obligați să încheie polițe noi de asigurare.