De ce au dispărut turiștii din perla turismului balneo românesc. Autoritățile: întrebați și voi la hotel

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
centru informare turistica sovata
sursa: captură Google Maps

Sărbătorile pe rit vechi petrecute în România sunt, sau au fost, mai bine zis, prilej de relaxare pentru mii de turiști străini, în special din spațiul ortodox slavic. Perla turismului baleno-climateric, Sovata, era până anul acesta o destinație preferată de ei. Turiștii umpleau la maximum unitățile de cazare din stațiune, dar acum numărul acestora a scăzut dramatic, peste așteptările business-urilor locale. Am încercat să aflăm care este amploarea fenomenului și de ce se întâmplă, dar ne-am izbit de lipsa de pregătire a autorităților locale, care ne-au trimis, într-un final, să obținem informații de la un hotel mai mare de-al locului.

Într-un articol prezentat ieri despre situația turiștilor străini care vizitează Sovata, am arătat că numărul acestora a scăzut peste așteptări, și nu neapărat în comparație cu alți ani. Am dorit să obținem un punct de vedere oficial, susținut cu statistici, din partea autorităților locale, pentru că nu există o evidență generală a numărului de cazări din localitate, ci doar o cotă oferită de mediul privat.

Contactați de digieconomic.ro, oficialii Primăriei din Sovata nu au putut furniza nicio dată legată de numarul cazărilor turiștilor străini în localitate, spunând că astfel de informații găsim doar la Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică Sovata.

Am mers mai departe și am contactat Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică Sovata. Însă nici aici nimeni nu știa nimic, Responsabilul centrului de stat, finanțat din bani publici, Iulia Polcoș, ne-a sugerat că dacă dorim date, cel mai în măsură să le ofere este un director de hotel privat din localitate (Fülöp-Nagy Janos, director în lanțul hotelier Ensana).

Din 166 de unități de cazare din Sovata, punctul de vedere al unui singur reprezentant din mediul privat înseamnă fix 1.2% din acest total și implicit, nimeni nu-și poate forma o imagine de ansamblu asupra fluxului de turiști din stațiune și nici emite afirmații despre gradul de ocupare din perioada aceasta.

Centrul de informare turistică a fost ridicat cu fonduri europene în cadrul unui proiect selectat prin Programul Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și are rolul, printre altele, de a realiza rapoarte despre fluxurile de turiști din stațiune, fiind instituție publică subordonată în cadrul Primăriei Sovata.

Amintim că, perla staţiunilor balneo din România, Sovata, a rămas fără turiști străini în perioada sărbătorilor ortodoxe pe stil vechi. Hotelierii nu au anticipat fluxul scăzut de vizitatori, care altădată umpleau unitățile de cazare din localitate.