Perla staţiunilor balneo din România, fără turiști de Sărbătorile pe rit vechi. Scădere neașteptată de oaspeți moldoveni și ucraineni

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
cazare sovata lacul ursu
sursa: shutterstock.com/

Sovata, cunoscută pentru specificul balnear, a înregistrat o scădere neașteptată a numărului de turiști străini care au ales să își petreacă sărbătorile pe rit vechi în cadrul stațiunii. Autoritățile au fost dezamăgite că nu au atins gradul maxim de ocupare din alți ani.

Perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania, Sovata, a rămas fără turiști în perioada sărbătorilor ortodoxe pe stil vechi. Hotelierii nu au anticipat fluxul scăzut de vizitatori, care în alți ani umpleau unitățile de cazare din localitate. În acest an, gradul de ocupare s-a situat  jurul valorilor de 85-90%, puțin sub estimările așteptate.

„De obicei este o perioadă foarte aglomerată. Noi suntem obişnuiţi cu oaspeţii din Republica Moldova, fiindcă foarte mulţi care vin să sărbătorească Crăciunul de rit vechi. Anul acesta a fost mai neobişnuit, în sensul că am avut din partea lor o cerere mai mică, care ne-a surprins, deşi, de exemplu, anul trecut, cu aceleaşi tarife, am reuşit să vindem aproape tot hotelul. Din acest motiv, anul acesta avem mai mulţi turişti din România. Cred că un motiv ar fi că nu mai există restricţii deloc după pandemie, pentru că anul trecut în această perioadă în destinaţii cum ar fi Egipt sau Grecia mai erau anumite restricţii. Anul acesta deja nu este nimic şi toată lumea a plecat afară, mai departe, în locuri mai exotice decât Sovata. Şi eu cred că acesta a fost cauza cererii mai mici. De obicei, ei umpleau hotelul, făceau întotdeauna şi petrecerea de Crăciun. Anul acesta o să aibă una mai mică şi în rest o să fie turiştii noştri din România”, a declarat directorul de vânzări al unui lanț hotelier din Sovata, Martha Kacso, potrivit publicației regionale Zi de Zi.

Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, în trimestrul patru din 2023, numărul turiștilor basarabeni și ucraineni care au ales muntele a fost în creștere față de aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, doar în noiembrie 6.834 de ucraineni respectiv 14.811 de basarabeni au trecut pragurile unităților de cazare montane din România.