Cultivatorii de sfeclă de zahar primesc ajutor de la UE pentru achiziția de utilaje agricole. Fondurile depășesc un milion de euro

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sfecla zahar
sursa: shutterstock.com/

Fermierii pot accesa fonduri europene pentru achiziţia de utilaje agricole destinate dezvoltării culturii sfeclei de zahăr. Valoarea finanţării nerambursabile se ridică până la 1,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat emis de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Potrivit AFIR, valoarea finanţării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro şi 1,5 milioane de euro. Ponderea sprijinului financiar acordat porneşte de la 30% şi poate ajunge la maximum 90%, în funcţie de dimensiunea exploataţiei, de tipul de beneficiar şi de investiţiile ce urmează a fi realizate.

"Prin pachetul 4.1.1. se pot depune proiecte de achiziţii simple de utilaje agricole în cazul în care exploataţia cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor şi plantele tehnice, precum şi culturile horticole, inclusiv cele în spaţii protejate. Solicitanţii trebuie să acorde atenţie deosebită pentru dimensionare adecvată a parcului de utilaje, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii maşinii cu suprafaţa fermelor pentru achiziţionarea de maşini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR", se arată în comunicat.

Toate condiţiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în cuprinsul Ghidului solicitantului şi în anexele aferente, care sunt disponibile aici.