Creşterea cererii de inteligență artificială ar putea cauza următoarea criză globală de cipuri. Impactul asupra consumatorilor

G.C. Data publicării:
semiconductori
sursa: shutterstock.com/

O creștere a cererii de semiconductori axați pe inteligența artificială (IA), precum și a dispozitivelor care folosesc IA, ar putea duce la următorul deficit global de cipuri.

Ultima mare criză de semiconductori a avut loc în timpul pandemiei de coronavirus, din cauza perturbărilor lanțului de aprovizionare şi a unei creşteri a cererii de electronice de larg consum, pe măsură ce oamenii au fost obligați să lucreze și să stea acasă.

Giganţii din domeniul tehnologiei au cumpărat unităţi de procesare grafică sau GPU-uri, în principal de la Nvidia. Aceste GPU-uri, care sunt găzduite în centrele de date, sunt esenţiale pentru formarea modelelor uriaşe de inteligență artificială care stau la baza aplicaţiilor precum ChatGPT. Între timp, companii precum Qualcomm proiectează cipuri care pot fi integrate în smartphone-uri şi computere personale şi permit acelor dispozitive să ruleze aplicaţii IA la nivel local, fără a fi nevoie de o conexiune la internet prin cloud. Companii precum Samsung și Microsoft au lansat deja astfel de produse.

Potrivit unui raport publicat miercuri de firma de consultanță Bain & Company, citat de CNBC, cererea pentru GPU-uri și electronice de consum bazate pe inteligență artificială ar putea cauza o criză de cipuri.

„Cererea în creștere pentru unități de procesare grafică (GPU) a provocat deja penurii în anumite elemente din lanțul valoric al semiconductorilor”, a declarat Anne Hoecker, șefa departamentului de tehnologie pentru America la Bain, într-un email trimis CNBC.

„Dacă combinăm creşterea cererii de GPU cu un val de dispozitive compatibile cu inteligenţa artificială, ar putea exista constrângeri asupra aprovizionării cu semiconductori”, a adăugat ea.

Totuși, în acest moment, nu este clar cât de mare va fi cererea pentru astfel de gadgeturi, având în vedere că abordarea consumatorilor pare a fi una precaută.

Bain & Company a remarcat că lanţul de aprovizionare cu semiconductori este „incredibil de complex, iar o creştere a cererii de aproximativ 20% sau mai mult oferă o probabilitate mare de a perturba echilibrul şi de a provoca o lipsă de cipuri”.

„Explozia inteligenței artificiale la confluenţa pieţelor finale mari ar putea depăşi cu uşurinţă acest prag, creând puncte de sufocare vulnerabile de-a lungul lanţului de aprovizionare”, a adăugat raportul.

Lanțul de aprovizionare cu semiconductori cuprinde mai multe companii. De exemplu, deși Nvidia proiectează GPU-urile sale, acestea sunt fabricate de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) din Taiwan. TSMC depinde de echipamente de fabricare a cipurilor provenite din diverse țări, precum Țările de Jos. Mai mult, cele mai avansate cipuri pot fi fabricate la scară largă doar de TSMC și Samsung Electronics.

Geopolitica ar putea fi, de asemenea, un factor care să determine o criză de cipuri. Semiconductorii sunt considerați de guvernele din întreaga lume drept o tehnologie strategică. SUA au lansat o campanie, prin restricții la export și alte sancțiuni, pentru a limita accesul Chinei la cele mai avansate cipuri, în timp ce încearcă să-și consolideze capacitatea internă de producție.

Vezi și Intel suspendă toate investițiile în Europa, cu excepția Irlandei. Cipurile „fabricate în Europa” trebuie să mai aștepte

„Tensiunile geopolitice, restricțiile comerciale și decuplarea lanțurilor de aprovizionare ale companiilor multinaționale de China continuă să reprezinte riscuri serioase pentru aprovizionarea cu semiconductori. Întârzierile în construcția fabricilor, penuria de materiale și alți factori imprevizibili ar putea cauza, de asemenea, blocaje”, a spus Bain.

Impactul asupra consumatorilor

Penuria de semiconductori ar duce, inevitabil, la creșterea prețurilor pentru produsele electronice de consum care depind de aceste cipuri, precum smartphone-uri, laptopuri și alte dispozitive care folosesc inteligență artificială.

Mai mult, producătorii de electronice ar putea întârzia lansarea noilor produse, în special a celor dotate cu funcționalități de inteligență artificială. Nu în ultimul rând, în efortul de a face față penuriei, companiile ar putea opta pentru cipuri mai puțin performante sau mai ieftine, reducând astfel calitatea și performanța produselor.