Intel suspendă toate investițiile în Europa, cu excepția Irlandei. Cipurile „fabricate în Europa” trebuie să mai aștepte

G.C. Data publicării:
intel
sursa: shutterstock.com/

Producătorul american de semiconductori Intel a decis să amâne construirea fabricilor sale de cipuri din Europa, spulberând ambițiile țărilor de a câștiga o parte din industrie. Compania americană promisese 80 de miliarde de euro pentru continent, buget care a fost drastic redus după amânarea investițiilor din Germania și Polonia și retragerea din Italia, Spania și Franța. Singura fabrică rămasă este cea din Irlanda.

„Vom pune pauză proiectelor noastre din Polonia și Germania pentru aproximativ doi ani”, anunța luni seară, într-o scrisoare, CEO-ul companiei, Pat Gelsinger. „Este momentul să trecem de la o perioadă de investiții accelerate la un ritm mai normal de dezvoltare a cipurilor, cu un plan de capital mai flexibil”, adăuga acesta, potrivit elEconomista.

Intel începuse deja să lucreze la fabrica din Magdeburg, Germania. Se pregătise terenul și se extinsese un tronson de drum pentru a facilita accesul, însă compania americană a fost nevoită să oprească totul. Chiar dacă proiectul nu a fost abandonat, decizia grupului reprezintă o lovitură pentru Germania, care a promis subvenţii de 10 miliarde de euro pentru a atrage Intel să construiască uzina la Magdeburg. În 2023, Intel a decis să investească aproximativ 20 de miliarde de euro pentru a construi două facilităţi de producţie a cipurilor la Magdeburg, unde urmau să fie create aproximativ 3.000 de locuri de muncă.

În Polonia, Intel urma să construiască o uzină la Wroclaw, cu o investiție de până la 4,6 miliarde dolari şi promisiunea de a crea 2.000 de locuri de muncă directe. Guvernul polonez a anunțat în schimbul acestei investiții ajutoare în valoare de 1,6 miliarde de euro. În Polonia se află și cel mai mare laborator de cercetare și dezvoltare al companiei din Europa. 

Cu toate acestea, săptămâna trecută, consiliul de administrație al Intel a decis să renunțe la cele două proiecte, iar luni seară a fost făcut anunțul oficial. Gelsinger și ceilalți directori au analizat toate proiectele și investițiile în desfășurare pentru a decide care dintre ele trebuie prioritizate și, în final, au decis să renunțe la Polonia și Germania, deocamdată.

Acum, singurul proiect rămas este cel din Irlanda, unde Intel a investit 17 miliarde de euro pentru a dubla suprafața fabricii din Leixlip.

Concomitent, planurile de a înființa un centru de cercetare la Barcelona, centre de cercetare și design în Franța și o fabrică de producție în Italia au fost abandonate. 

Europa poate uita de semiconductorii „made in Europe”: de la cele 80 de miliarde de euro bugetate inițial, doar 17 miliarde au fost folosite, reducând investiția planificată cu 77,5%. 

Regulamentul european privind cipurile, care a intrat în vigoare acum un an, prevede mobilizarea a 43 de miliarde de euro în investiții publice și private. Cu această lege și fonduri, intenția era ca „Europa să abordeze lipsa semiconductorilor și să își consolideze leadershipul tehnologic”, conform Comisiei Europene. Fără Intel, acest plan devine mult mai complicat.

În aceeași scrisoare în care se anunța suspendarea proiectelor din Polonia și Germania, Gelsinger a confirmat că planurile de investiții din Statele Unite rămân intacte. În total, 100 de miliarde de dolari pentru Arizona, Oregon, New Mexico și Ohio. Guvernul SUA facilitează întărirea poziției Intel pe teritoriul său prin intermediul ajutoarelor financiare, iar președintele american Biden a promis în martie 8,5 miliarde de dolari în finanțare directă, împrumuturi federale de până la 11 miliarde de dolari și beneficii fiscale de până la 25% din investiția de 100 de miliarde de dolari.

Luni, Intel anunța că a primit o finanțare publică ]n valoare de 3 miliarde de dolari pentru a proiecta și fabrica cipuri pentru guvernul american, o dovadă a interesului SUA de a sprijini Intel, una dintre companiile americane de la care se așteaptă să contribuie la consolidarea industriei naționale pentru a concura cu China și Taiwan.