Coruperea funcționarilor publici străini se pedepsește. Făptașii riscă pușcărie sau amenzi usturătoare aplicate la zi

Adam Gheorghe Data publicării:
corupere functionari publici spaga mita
sursa: shutterstock.com/

Guvernul a adoptat azi un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenţiei privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale. Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani, iar dacă se plică și amenzi, acestea pot ajunge la 300.000 de lei pe zi.

Infracțiunea de mituire a funcționarilor publici străini se referă la promisiunea, oferirea sau darea de bani/foloase pentru îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea sau întârzierea îndeplinirii de către funcționarul public străin a unui act care intră în îndatoririle de serviciu ale acestuia sau pentru îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri ale funcționarului public străin.

Funcționarul public străin este, potrivit proiectului de lege, orice persoană, numită sau aleasă, care deține o funcție legislativă, administrativă sau judiciară într-o țară străină, orice persoanã care exercită o functie publică pentru o țară străină, inclusiv pentru o agentie de stat sau o întreprindere publică și orice funcționar sau agent al unei organizații publice internaționale.

Fapta funcționarului public are în vedere orice utilizare de către acesta a funcției sale, indiferent dacă această utilizare intră sau nu în cadrul îndatoririlor oficiale ale funcționarului respectiv, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să-i mențină asemenea avantaje în legătură cu desfășurarea de operațiuni economice internaționale.

Mituirea funcționarilor publici străini de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica și pedeapsa amenzii, potrivit Codului Penal.

În cazul infracțiunii de mituire a funcționarilor publică străini de către o persoană juridică, prin derogare de la art. 137 alin. (2) din Codul Penal, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei și 300.000 lei.

De asemenea, se confiscă banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date, iar dacă acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.