Câți bani face Naționala României la Euro 2024. Până azi, 10 milioane de euro

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Romania euro 2024
Foto: Profimedia

Suma totală a premiilor la Euro 2024 este de 327 milioane de euro, aceeași sumă ca și la Euro 2020. Există premiere în bani pentru participare, victorii, egaluri și avansul în turneu. Până acum, România a câștigat din participare și o victorie, aproximativ 10 milioane de euro. La cum arată situația din grupa în care ne aflăm în competiție, sunt șanse de mai mult.

O situație cu banii primiți de echipele participante la Euro 2024, întocmită de Marketwatch arată că echipa de fotbal a României a câștigat deja în jur de 10 milioane de euro, bani dați de organizatori pentru participare și victoria cu Ucraina.

Câștigurile în bani sunt defalcate astfel. Fiecare echipă care participă la turneu primește 9,1 milioane de euro.

Câștiguri suplimentare:

- 1 milion de euro pentru fiecare victorie într-un meci
- 500.000 de euro pentru fiecare egal.
- 1,5 milioane de euro, calificarea în optimile de finală 
- 2,5 milioane de euro, calificarea în sferturile de finală
- 4 milioane de euro, calificarea în semifinale
- 5 milioane de euro pentru finalistă
- 8 milioane de euro pentru campioană

Suma maximă pe care o echipă o poate câștiga este de 28,5 milioane de euro, conform UEFA. Premiile fiecărei runde se adaugă câștigurilor anterioare, astfel încât o echipă ar câștiga suma maximă dacă ar câștiga toate cele trei meciuri din grupă și finala.

Premiile Euro 2024 nu ajung direct la jucători, ci la federație, care apoi distribuie banii sportivilor în funcție de contractele pe care aceștia le-au semnat înainte de turneu.