În comerțul online sunt numeroase kit-uri care susțin că pot arăta rapid prezența pesticidelor. Reacția Ministerului Agriculturii
În comerțul online se găsesc numeroase kit-uri ale căror producători susțin că pot arăta rapid prezența pesticidelor în cereale, legume, fructe și alimente, dar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) susține că aceste testere nu oferă rezultate concrete. La nivel național, doar Laboratorul Național Fitosanitar poate efectua determinări oficiale și acceptate din punct de vedere legal.
România, în calitate de stat membru al UE, are obligația să desemneze unul sau mai multe laboratoare naţionale de referinţă. Acest lucru este prevăzut în Regulamentul (UE) 2017/625.
Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a desemnat ca laborator de referință Laboratorul Național Fitosanitar în domeniul sănătăţii plantelor pentru detecţia şi identificarea organismelor dăunătoare plantelor și produselor vegetale și determinarea reziduurilor de pesticide în legume, fructe și cereale.
Laboratoarele ANF sunt responsabile cu efectuarea analizelor oficiale pe cele trei domenii de activitate:
- diagnoza organismelor dăunătoare plantelor şi produselor vegetale,
- controlul calităţii produselor de protecţie a plantelor,
- controlul reziduurilor de pesticide în plante şi produse vegetale.
Reprezentanții MADR au precizat că, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză efectuată pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea și cuantificarea a sute de substanțe active. O astfel de analiză poate fi efectuată doar într-un laborator echipat corespunzător.
Într-un control oficial este obligatorie identificarea clară a substanțelor active din produsele de protecție a plantelor și valoarea exactă a acestora pentru a putea compara rezultatul obținut cu valoarea limitei maxime admise.
Potrivit MADR, testele rapide pentru determinarea reziduurilor de pesticide nu sunt selective și specifice pe fiecare pesticid și nu permit identificarea cu acuratețe a reziduurilor și a cantităților acestora. Cantitățile de reziduuri de pesticide în legume și fructe sunt la nivel de urme (micrograme/kg), valori imposibil de determinat prin teste rapide.
„Precizăm că până în prezent nicio companie internațională nu a fabricat și omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra ca aceste teste rapide asigură selectivitatea și specificitatea în determinarea substanțelor active. În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spațiul public a unor așa zise rezultate obținute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populației”, arată MADR.