Care este planul economic al lui Donald Trump. "Drill, baby, drill!"
Donald Trump a făcut un pas mare către candidatura la alegerile din 2024, din partea republicanilor. El are și un plan economic pe care îl duce cu el în campanie. Trump intenționează să intensifice politica economică instituită în timpul primului său mandat, promițând să impună tarife la majoritatea bunurilor importate, pentru protecția locurilor de muncă și a produselor interne din SUA.
Într-un interviu acordat Fox Business în august, Trump a declarat că taxa la articolele importate ar putea ajunge la 10%.
Trump mai are în plan să întărească restricțiile asupra produselor fabricate în China, inclusiv un "plan pe 4 ani pentru eliminarea progresivă a tuturor importurilor chinezești de bunuri esențiale," conform unui set de propuneri lansate în februarie, citate de abcNews.
Stephen Moore, care a fost consilier economic al lui Trump și afirmă că a contribuit la formularea agendei lui Trump pentru 2024, a declarat pentru publicația citată că politicile tarifare ar împiedica producătorii străini și ar face industriile interne mai competitive. În consecință, ar crea locuri de muncă și ar stimula producția în Statele Unite.
"Trump vrea locuri de muncă aici, în America," a spus Moore. "Vrea ca lucrurile să fie fabricate în America."
Însă mulți economiști, inclusiv Moore, cred că o taxă universală ar duce la creșterea prețurilor multor bunuri de consum.
Gregory Daco, economist-șef la firma globală de consultanță EY, a subliniat că creșterea prețurilor ar putea afecta și cheltuielile pentru consum și, în consecință, ar încetini creșterea economică. În plus, a adăugat el, schimbarea potențială către fabricarea în America ar implica cheltuieli inițiale (investiții) semnificative.
"Nu există masă gratuită", a spus Daco pentru ABC News. "Este nevoie de timp pentru a construi fabrici și costă mult."
Reducerea taxelor
Veniturile generate de această serie extinsă de tarife vamale ar permite administrației Trump să reducă impozitele pentru persoane fizice și companii, a declarat staff-ul Trump.
Trump ar fi hotărât să extindă reducerile de taxe semnate în timpul primului său mandat. Acestea urma să fie eliminate progresiv în 2025.
"El vrea clar să se asigure că ratele de impozitare nu cresc așa cum ar trebui să facă dacă lasă să expire planul său fiscal [din mandatul trecut]" a spus Moore.
Un raport recent al Biroului de Buget al Congresului (CBO) spune că transformarea permanentă a prevederilor Legii privind Reducerea Impozitelor și Crearea de Locuri de Muncă, din 2017, ar adăuga 3,5 mii de miliarde de dolari la deficitul public.
SUA au în prezent aproximativ 31,4 mii de miliarde de dolari datorii. Într-un raport din februarie, CBO a proiectat că datoria federală va crește cu aproape 20 de mii de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2033.
Trump a promis să reducă costurile energiei și electricității în SUA prin intensificarea producției interne de combustibili fosili
În campanie, Trump a rezumat această abordare printr-un slogan: "Drill, baby, drill." Agenda lui include reduceri de impozite pentru producătorii de petrol, gaze și cărbune.
Totodată, Trump intenționează să renunțe la o mare parte a Legii de Reducere a Inflației, de 369 de miliarde de dolari, cea mai importantă măsură climatică din istoria SUA, care include stimulente pentru proiecte de energie curată și achiziția de vehicule electrice, conform Financial Times.
În schimb, sub administrația lui Joe Biden, SUA a stabilit un record privind producția de petrol, în acest an. Până în decembrie, SUA se aflau în curs să-și crească aprovizionarea cu petrol cu o medie de 1,4 milioane de barili pe zi, conform Agenției Internaționale a Energiei.
Donald Trump a câştigat luni seara primarele republicane din Iowa, au anunţat media americane, după o jumătate de oră de la începerea votului, consolidându-şi statutul de favorit al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie.