Trump a câștigat primarele republicane din Iowa: Va trebui să deportăm într-un ritm cum nu s-a mai văzut de pe vremea lui Eisenhower
Donald Trump a câştigat luni seara primarele republicane din Iowa, au anunţat media americane, după o jumătate de oră de la începerea votului, consolidându-şi statutul de favorit al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Magnatul de 77 de ani, inculpat de patru ori, îi devansează pe rivalii săi Nikki Haley şi Ron DeSantis în acest stat din Midwest, chiar dacă rezultatele sunt încă provizorii şi continuă să evolueze.
La orele 05.51, Donald Trump avea 50% din voturi, Ron DeSantis 21%, iar Nikki Haley 20%, potrivit CBS.
În discursul victoriei, mogulul de 77 de ani, de patru ori acuzat penal, și-a repetat prioritățile în cazul în care va reveni la Casa Albă pentru al doilea mandat: va crește exploatarea petrolului și va opri imigrația.
Donald Trump: "Vom fora imediat!
Vom sigila granița. Pentru că acum avem o invazie de milioane și milioane de oameni care vin în țara noastră. E un lucru foarte rău. Vin din închisori. Vin de peste tot, din țări de care cei mai mulți oameni nici n-au auzit. Vin din instituții de boli mintale, de la azile de nebuni, pe care ei le golesc în țara noastră. Sunt și teroriști, vin mulți teroriști.
Va trebui să deportăm într-un ritm cum nu s-a mai văzut de pe vremea lui Eisenhower."
În ciuda furtunii de zăpadă care a căzut asupra acestui stat şi a stârnit temeri legate de participare, fostul preşedinte se apropie, aşadar, încă puţin de un probabil duel cu democratul Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă. Donald Trump a prezis o seară "formidabilă" pentru partizanii săi.
Susținătorii lui Trump au înfruntat condiții periculoase
Alegătorii s-au adunat în şcoli, biblioteci şi cazărmi de pompieri din Iowa pentru celebrele caucusuri, sau întâlniri electorale.
După o rugăciune şi o recitare a tradiţionalului jurământ de credinţă faţă de drapelul american, reprezentanţii au ţinut un discurs în favoarea candidatului lor înainte ca participanţii să-şi scrie alegerea pe o foaie de hârtie.
"Trump este foarte narcisist, este foarte încrezut, dar va face lucruri", spune Rita Stone, 53 de ani, o susţinătoare a lui Trump, care a participat la un caucus la un liceu din West Des Moines. La fel ca mulţi alţi alegători, Stone a spus că principala ei preocupare este graniţa sudică a SUA cu Mexicul, lăudând efortul lui Trump de a construi un zid atunci când era preşedinte.
Spre deosebire de alegerile obişnuite, scurtinul din Iowa cere alegătorilor să se adune personal în grupuri mici (caucas), unde votează în secret după discursuri ale reprezentanţilor campaniei.
În condiţiile în care vremea rece a descurajat prezenţa la vot, este posibil ca Trump să fi avut un avantaj datorită faptului că a reuşit să-i mobilizeze pe cei mai loiali susţinători ai săi.
Democraţii din Iowa nu au votat luni pentru candidaţii prezidenţiali, deoarece partidul şi-a reorganizat calendarul de nominalizare pentru a plasa statele cu populaţii mai diverse înaintea Iowa în acest an. Aceştia vor vota prin corespondenţă, iar rezultatele vor fi făcute publice în martie.
În mod istoric, Iowa a jucat un rol important în campaniile prezidenţiale datorită scrutinului său timpuriu în calendarul de campanie. Însă câştigătorul caucusurilor republicane din Iowa nu a reuşit să obţină nominalizarea în ultimele trei competiţii disputate - din 2008, 2012 şi 2016.
Un câmp de bătălie politică care l-a susţinut pe democratul Barack Obama în 2008 şi 2012, statul este considerat acum ca fiind în mod sigur republican la alegerile prezidenţiale, deoarece republicanii înregistraţi îi devansează pe democraţi.
Republicanii îl vor pe Trump președinte chiar dacă este condamnat
Performanţa lui Trump reflectă popularitatea sa în rândul alegătorilor republicani - chiar şi după două încercări de destituire, după implicarea sa în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului şi după cele 91 de acuzaţii penale cu care s-a ales pentru că a încercat să anuleze alegerile din 2020, a păstrat documente clasificate după ce a plecat de la Casa Albă şi a falsificat înregistrări fiscale legate de plăţile contra tăcere către o vedetă porno.
Aproape două treimi dintre participanţii la caucusurile (adunări electorale) din Iowa sunt de acord cu afirmaţiile sale false despre frauda electorală din 2020, spunând că nu cred că Biden a câştigat în mod legitim preşedinţia. Iar mai mult de 60% au spus că Trump ar fi în continuare apt să servească în calitate de preşedinte, chiar dacă ar fi condamnat pentru o infracţiune.
Trump a dominat pe toate planurile, potrivit unui sondaj Edison: a câştigat majoritatea în rândul bărbaţilor şi al femeilor; în rândul celor care se consideră foarte conservatori, oarecum conservatori şi independenţi; în rândul celor care au absolvit o facultate şi al celor care nu au absolvit.
El i-a cucerit pe majoritatea republicanilor care au plasat imigraţia ca principală preocupare şi pe majoritatea celor care au spus că economia este principala lor îngrijorare.
"Rezultatele caucusului din Iowa demonstrează forţa cu care Trump controlează Partidul Republican", a declarat Jimmy Centers, un strateg republican din Iowa. "În absenţa unei consolidări rapide a terenului pierdut (de ceilalţi contracandidaţi - n.r.), Trump pare să fie pe o cale rapidă spre nominalizare", a prognozat strategul.
Fostul preşedinte conduce în sondaje de mai bine de un an, dar competiţia din Iowa a fost considerată ca fiind cea mai clară perspectivă de până acum pentru a vedea dacă îşi poate transforma avantajul într-o revenire uimitoare la Casa Albă.
Iowa, primul vot din sezonul primar, este considerat crucial pentru a elimina candidaţii şi pentru a le oferi celor rămaşi în cursă o trambulină pentru restul cursei.
Mai au șanse contracandidații lui Trump?
Această consolidare a terenului pierdut de ceilalţi contracandidaţi pare puţin probabilă. Totuşi, atât DeSantis, cât şi Haley au promis să meargă mai departe după rezultatele de luni, asigurându-se că opoziţia lui Trump va rămâne fracturată pe măsură ce campania se mută în alte state.
DeSantis, în special, a pariat în campania sa pe Iowa, mergând în toate cele 99 de comitate ale statului şi investind resurse în acest stat.
Haley, care s-a bucurat de o creştere constantă în sondaje în ultimele luni, a încercat să se poziţioneze ca principala contracandidată a lui Trump. "La un moment dat, în această campanie, eram 14 candidaţi. Eu eram la 2% în sondaje", a declarat Haley în faţa unei mulţimi de susţinători. "Când o să vă uitaţi la cum ne descurcăm în New Hampshire, în Carolina de Sud şi mai departe, pot spune cu siguranţă că în această seară Iowa a făcut din aceste primare republicane o cursă cu două persoane", a spus Haley.
Republicanii din New Hampshire, un stat mai moderat, îşi vor alege candidatul peste opt zile. Sondajele arată că Trump are un avans mai mic faţă de Haley acolo, iar DeSantis este mult în urmă.
Trump a urmărit să creeze un aer de inevitabilitate în jurul campaniei sale, optând să nu participe la niciuna din cele cinci dezbateri republicane de până acum şi evitând în mare măsură politica de a merge în teritoriu comitat cu comitat, pe care majoritatea candidaţilor o fac înainte de votul din Iowa.
Editor : G.M.
- Etichete:
- donald trump
- iowa
- alegeri prezidentiale sua
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News