Capitala se va încălzi și va avea apă caldă cu minicentrale termice de cvartal
Primăria București, prin Energetica Servicii (care, alături de Termoenergetica, reprezintă rebranding-ul fostului RADET) continuă cu soluția centralelor termice mobile de cartier pentru a putea furniza agent termic către populație.
După ce, de un an, le folosește la CET Titan(sunt închiriate iar contractul a fost prelungit cu încă un an), acum decide să le cumpere. În Platforma Centralizată a Achizițiilor Publice a fost scos la licitație un contract de 80 de milioane lei pentru achiziționarea a 20 de astfel de minicentrale care vor fi distribuite în tot atâtea puncte termice din toate sectoarele Bucureștiului peste un an.
Ele vor trebui să deservească 340 de blocuri cu 16.000 de apartamente pentru o perioadă de 20 de ani. Cele de la CET Titan, care sunt închiriate de la Energofor, deservesc deja 21.000 de apartamente din cartierul Pantelimon.
Astfel, din 2025, aproape 40.000 de apartamente vor putea primi apă caldă și căldură de la aceste mincentrale, care sunt, în fapt, niște cazane ce încălzesc apa pentru a o livra la blocurile din jur.
În București sunt peste 700.000 de apartamente. Soluția cazanelor mobile este doar un provizorat, spune PMB, până când se reabilitează toată rețeaua centralizată de termoficare. Care, la investiții estimate de 3 miliarde de euro și în ritmul a 100 de kilometri de conductă pe an reabilitați(sunt 3.500 kilometri în rețeaua RADET) ar putea dura încă mulți ani.
“Beneficiul major al realizării achiziției de produse este asigurarea agentului termic și implicit a confortului persoanelor arondate acestor puncte termice până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare din aceste zone”, citim în caietul de sarcini al acestei achiziții.
Tot în caietul de sarcini se spune că aceste cazane ce încălzesc apa pot fi mutate dintr-o parte în alta în punctele termice din Capitală, funcție de necesități.
Acest proiect al mincentralelor de cvartal, prin care Bucureștiul încearcă să asigure o soluție provizorie la furnizarea agentului termic către bucureșteni, în condițiile în care avariile se țin una peste alta în sistemul centralizat, a fost adoptat în Consiuliul General, anul trecut.
Achiziția din prezent este doar o parte din proiectul de modernizare a punctelor termice. Termoenergetica mai are și alte lucruri de făcut pentru ca furnizarea agentului termic să fie optimizată. Astfel, trebuie să fie cumpărate contoare de energie termică, noi sisteme automatizate pentru punctele termice şi a un nou sistem de supraveghere şi conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile şi centralele termice, precum şi pentru dispeceratele din administraţia Companiei Termoenergetica. Într-un final, acest sistem paralel RADET ar trebui să asigure în parte apa caldă și căldura pentru București până este adus la standarde sistemul mare, al fostului RADET.