Bugetul pentru începerea şcolii poate ajunge și la 2.000 de euro. Profesor: „Dacă unii vor haine de brand, elevii mei vor doar haine”
Bugetul alocat pentru începerea şcolii poate ajunge la 2.000 de euro, iar printre produsele aflate la mare căutare se numără ghiozdanele şi ceasurile inteligente, respectiv laptopurile şi tabletele de ultimă generaţie, dar şi hainele de designer, arată o analiză. În schimb, profesorii transmit că nu e nevoie de un buget atât de mare pentru a merge la școală.
O analiză de specialitate, publicată joi, arată că, în contextul începerii şcolii, numărul de comenzi online creşte cu 15% - 20%, faţă de o perioadă obişnuită.
„Observăm o tendinţă accentuată de a investi în produse care să ofere copiilor un avantaj competitiv, atât în ceea ce priveşte educaţia, cât şi imaginea personală. Hainele de designer şi accesoriile de lux sunt tot mai prezente pe listele de cumpărături ale părinţilor, care doresc să le ofere copiilor un început de an şcolar cât mai bun. Sunt căutate ghiozdanele smart, cu încărcare USB, cu culori fosforescente şi cu troler pentru a fi mai uşor de cărat. Ceasul inteligent este din ce în ce mai căutat, mai ales de părinţii care nu doresc să le ofere copiilor telefoane încă.
Laptopurile şi tabletele de ultimă generaţie sunt, de asemenea, cumpărate pentru începerea şcolii. Copiii nu mai sunt adepţii uniformelor şi doresc să poarte haine interesante, în multe cazuri haine de designer, mai scumpe. Multe dintre achiziţii au loc online, fiind tot mai căutate produsele de calitate şi mai scumpe totodată pentru confort şi un stil de viaţă îmbunătățit pentru copii”, a declarat Iulia Ivan, specialist e-commerce şi fondator Rockada Marketing, potrivit Agerpres.
La nivel general, bugetul alocat pentru achiziţiile de şcoală variază între 500 şi 800 lei pentru un copil, sumă care include rechizitele de bază, ghiozdanele şi uniformele.
Analiza mai arată că un ghiozdan complet echipat poate costa între 200 şi 400 de lei, în funcţie de branduri şi de complexitatea echipamentului inclus, iar dacă la acesta se includ şi echipamente tehnologice, costurile pot ajunge separat la 1.500 - 2.000 de lei/copil.
În cazul achiziţiilor de ghiozdane smart, ceasuri inteligente, haine de designer şi alte produse de lux, costul poate depăşi 1.000 de euro şi ar putea ajunge la 2.000 de euro pentru un copil.
Ce spun profesorii
„Aceste cifre se aplică doar în cazul familiilor înstărite, cu venituri peste medie. Ca profesoară într-o școală de la sat, sumele mă întristează. Dacă unii copii vor haine de brand, elevii mei vor doar haine. Dacă unii vor tablete de ultimă generație, ai mei vor un videoproiector. Da, poți ajunge la 2.000 de euro, dacă îți permiți. Poți începe anul școlar și cu 500 euro și să te încadrezi la decență. Cu 400 lei ți-ai făcut un ghiozdan”, a declarat pentru DigiEconomic Cătălina Țîru, cadru didactic în comuna Hanu Conachi, județul Galați.
„Un elev are nevoie să fie hrănit, îmbrăcat și îngrijit și să aibă rechizitele necesare ca să înceapă școala. Pentru un copil care nu alege cele mai scumpe soluții, mi se pare totuși mare această sumă (2.000 euro n.r.). Dar bănuiesc că este posibil”, a adăugat profesorul Doru Căstăian.