Boeing ajunge la un acord cu sindicatul pentru a pune capăt grevei. Angajaţii vor vota miercuri dacă acceptă propunerile companiei

Redacția Digi Economic Data publicării:
angajati boeing protest
sursa: profimediaimages.ro/

Gigantul Boeing și sindicatul care reprezintă 33.000 de muncitori aflați în grevă au ajuns sâmbătă la un acord provizoriu pentru un nou contract, cu ajutorul Casei Albe. Angajații vor vota miercuri dacă vor pune capăt grevei, prin acceptarea propunerilor companiei, sau dacă vor continua negocierile.

Asociația Internațională a Mecanicienilor și Lucrătorilor din Industria Aerospațială (IAM), care reprezintă personalul Boeing, le-a transmis membrilor într-o declarație că a primit o „propunere negociată” care „merită luată în considerare”. Acordul a venit la o săptămână după ce directorul general al Boeing, Kelly Ortberg, a declarat că gigantul va reduce 17.000 de locuri de muncă și va amâna livrarea avionului său 777X, în încercarea de a reduce pierderile.

Analiștii de la Bank of America estimează că oprirea activității costă Boeing 50 de milioane de dolari pe zi, potrivit Financial Times.

Membrii sindicatului au părăsit fabricile din statul Washington în urmă cu aproape cinci săptămâni, într-o dispută legată de salarii și beneficii, oprind producția celor mai vândute avioane Boeing, 767 și 777, și agravând problemele financiare ale companiei.

Reglementatorii americani forțaseră deja compania să încetinească producția pentru a îmbunătăți controlul calității, după ce un panou de ușă a zburat de pe unul dintre avioanele 737 Max ale companiei Alaska Airlines în timpul unui zbor în ianuarie. Furnizorul său, Spirit AeroSystems Holdings, a anunțat vineri că va trimite în șomaj tehnic 700 de muncitori după ce Boeing a întrerupt noile comenzi.

În iulie, Boeing a pledat vinovat pentru inducerea în eroare a reglementatorilor americani cu privire la un sistem de control al zborului care a cauzat două accidente fatale ale avionului 737 Max în 2018 și 2019.

Vezi și Boeing vrea să pună capăt grevei angajaților și propune o creștere salarială de 35%

Comitetul de negociere al IAM a declarat, într-un comunicat, că noul acord include o creștere salarială de 35% pe o perioadă de patru ani și a fost intermediat cu ajutorul secretarului interimar al muncii din SUA, Julie Su. Muncitorii vor primi, de asemenea, un bonus unic de 7.000 de dolari și contribuții crescute la conturile lor de economii pentru pensii.

Într-o declarație, liderii IAM, Jon Holden și Brandon Bryant, au spus că acordul este „un testament al hotărârii și dedicării lucrătorilor din prima linie care au fost în grevă”.

Cu toate acestea, au adăugat: „Muncitorii vor decide în cele din urmă dacă această propunere este suficientă pentru a răspunde nevoilor lor foarte legitime și pentru a atinge obiectivul de a obține respect și corectitudine la Boeing”.

Greva organizată de IAM District 751 marchează primul conflict major de muncă la Boeing în ultimii 16 ani. Muncitorii solicitau creșteri salariale de 40% și beneficii mai bune pentru pensionare și erau nemulțumiți de creșterile salariale modeste primite în ultimul deceniu, în timp ce directorii executivi au fost recompensați generos. Greva a oprit producția avioanelor 737, 777 și 767 pe care Boeing le livra la o rată de aproape unul pe zi. Activitățile legate de siguranță, calitate și asistență pentru clienți au continuat, la fel ca și producția 787 Dreamliner, care este construit în statul Carolina de Sud.