Austeritate bugetară de la 1 la 5. Statul înființează repede o nouă agenție burdușită de posturi pentru achiziții militare

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Tehnica militara romaneasca sovietica
Sursa: https://www.profimediaimages.ro/

Ministerul Economiei înființează pe repede înainte Agenția Română de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare (ARCTIS). Prevăzută cu 50 de posturi, ea înlocuiește Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS), cu doar 25 de posturi prevăzute legal, din care doar 10 erau ocupate, spun surse politice pentru DigiEconomic.


Noua Agenție, ca și vechea, de altfel, ar urma să se ocupe de offset-ul achizițiile militare din străinătate. Această schimbare e în fază de proiect de OUG, în dezbatere publică pe site-ul  Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.   

De menționat e că în nota de fundamentare sunt reliefate din start posturile care ar trebui ocupate. Primul ar fi cel de președinte, care va avea rangul de secretar de stat. Și mai e un loc de vicepreședinte. Ambele, numite sub semnătura Premierului, la propunerea ministrului Economiei. În prezent, ministrul Radu Oprea (PSD).

În textul supus dezbaterii publice, apare un articol care spune că perioada de plată a avansurilor din partea statului român se prelungește de la 36 de luni 60 de luni.  Offset-ul, adică partea care lucrează la achizițiile de echipamente militare externe chiar în România, este 80% din valoarea contractului, potrivit legii.

Când această OUG va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial, OCATS va dispărea, iar în locul ei va apărea ARCTIS, care se va afla sub subordonarea Ministerului Economiei.

Noua agenție va avea 50 de posturi, dublu față de OCATS, care a reușit până în prezent să ocupe doar 10. 

România a reușit rar să aducă offset, achizițiile internaționale de echipament militar fiind făcute prin acorduri care n-au ținut cont de această componentă