Una dintre cele mai frumoase case din Craiova, demolată pe baza unei autorizaţii expirate
Bijuterie arhitecturală, demolată ilegal la Craiova. Una dintre cele mai frumoase case din oraş a fost demolată de proprietari pe baza unei autorizaţii expirate de o lună. Activiştii pentru salvarea monumentelor au depus sesizări pentru salvarea casei, prea târziu însă. Din istoria de un veac a rămas acum doar moloz. Cu toate acestea proprietarul s-a ales cu o amendă de 70.000 de lei şi o plângere penală.
Planuri uluitoare pentru arhitectura Dubaiului
Zgârie-nori din lemn
Cea mai nouă atracție turistică de la New York
De ce este dezastru în cartierele rezidențiale
Clădirea care îi scandalizează pe clujeni
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
John Malkovich joacă din nou la Timișoara, cu casa închisă
Prima dezbatere Digi24 a candidaților la prezidențiale
Casa, cu un stil arhitectural unic pentru Craiova, s-a prăbuşit la pământ în câteva clipe. Activitiştii pentru salvarea monumentelor au oprit pentru scurt timp demolarea, dar minunea nu a ţinut decât o zi.
Până acum câteva zile, aici era o bijuterie arhitecturală în stilul art-nouveau italian. Acum, dincolo de aceste garduri, sunt doar nişte ruine.
Construită în 1912, a aparţinut în perioada interbelică unui colonel din Armata Română. Moştenitorii săi nu au clasat-o ca monument, au preferat să o vândă cui a dat mai mult. Acum o săptămână, cei care luptă pentru salvarea monumentelor au depus dosarul pentru clasarea casei drept monument. Prea târziu însă.
Paul Andrei, activist pentru salvarea monumentelor: Am depus o cerere de clasare de urgenţă la Direcţia de Cultură judeţeana Dolj pentru a salva această casa, noi considerăm că merită să fie în patrimoniu cultural
Reporter: De ce credeţi că până acum nu a fost clasată?
Paul Andrei, activist pentru salvarea monumentelor: Nu a interesat pe nimeni, nici autoriţăţile, nici foştii proprietari.
Pentru că autorizaţia de demolare expirase deja de o lună, noii proprietari s-au grăbit să termine cu operaţiunea. Pentru că au depăşit termenul legal, au fost amendaţi cu 70.000 de lei.
Horia Dulvac, director la Direcţia de Cultură Dolj: „Chiar în momentele în care se analizau aceste planuri urbanistice zonale şi schiţe, am fost înştiinţati despre faptul că proprietarul a trecut la o demolare profund ilegală şi revoltătoare”.
Procedura de clasare ca monument istoric este greoaie şi de durată. Pe proprietari nu i-a interesat, chiar dacă astfel ar fi fost scutiţi de plata impozitelor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News