Live

UE, Regatul Unit și SUA au semnat primul tratat internațional obligatoriu privind utilizarea sistemelor AI

Data publicării:
Tratatul „oferă un cadru legal care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor AI”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Consiliul Europei salută „primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic” privind utilizarea sistemelor AI. SUA, Marea Britanie și UE l-au semnat și este un tratat internațional deschis la care pot adera și alte state.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Regatul Unit și alte state au semnat joi un tratat internațional pentru inteligența artificială (AI), a anunțat Consiliul Europei. Instituția a spus că acordul este primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind utilizarea sistemelor AI, informează DW.

Trebuie să ne asigurăm că ascensiunea AI menține standardele noastre, mai degrabă decât să le submineze”, a spus secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric.

Ea a spus că textul este un „tratat deschis, cu potențial acoperire globală” și a îndemnat mai multe țări să îl semneze, iar țările care au făcut deja acest lucru să-l ratifice.

Declarația consiliului spune că tratatul „oferă un cadru legal care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor AI”.

Promovează progresul și inovarea în inteligența artificială, gestionând în același timp riscurile pe care le poate prezenta pentru drepturile omului, democrație și statul de drept”, se subliniază în comunicat.

Tratatul a fost deschis spre semnare la o conferință a miniștrilor de justiție ai Consiliului Europei în capitala Lituaniei, Vilnius.

El vine la doar câteva luni după ce miniștrii UE au dat aprobarea finală Actului de Inteligență Artificială european, care urmărește să reglementeze utilizarea inteligenței artificiale în sectoarele „cu risc ridicat”.

Pe lângă UE, SUA și Marea Britanie, tratatul a fost semnat și de Andorra, Georgia, Islanda, Norvegia, Moldova, San Marino și Israel.

De asemenea, în negocierea tratatului au fost implicate Argentina, Australia, Canada, Costa Rica, Vaticanul, Japonia, Mexic, Peru și Uruguay.

Consiliul Europei este o organizație cu sediul la Strasbourg, Franța, care are sarcina de a susține drepturile omului. Are 47 de state membre, inclusiv cele 27 de state membre ale UE.

Francesca Fanucci, expert juridic la ONG-ul Centrul European pentru Dreptul Non-profit (ECNL) din Haga, a declarat agenției de presă Reuters că acordul a fost „diminuat” la un set de principii generale.

„Formularea principiilor și obligațiilor din această convenție este atât de amplă și plină de avertismente, încât ridică întrebări serioase cu privire la certitudinea lor juridică și aplicabilitatea efectivă”, a spus ea.

Fanucci a mai comentat, de asemenea, despre scutiri pentru sistemele AI în scopuri de securitate națională și controlul limitat al companiilor private în comparație cu sectorul public.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

(P) Inteligența Artificială - amenințare sau oportunitate?

Joe Biden şi Xi Jinping sunt de acord: Deciziile privind armele nucleare trebuie luate de oameni, nu de inteligenţa artificială

Bazilica Sfântul Petru din Roma, reconstituită virtual cu 400.000 de fotografii făcute cu drone și procesate de inteligența artifcială

Comisia Europeană vrea să creeze fabrici de Inteligenţă Artificială. Câți bani e dispusă UE să investească în acest domeniu

Partenerii noștri