Live

Polemica privind apariția unui „dictator nemuritor”. „Părintele” inteligenței artificiale răspunde temerilor lui Elon Musk

Data publicării:

Inteligența artificială va depăși într-o bună zi inteligența umană, însă nu trebuie să ne temem de acest lucru, spune unul dintre pionierii domeniului, Jurgen Schmidhuber.

Jurgen Schmidhuber este supranumit „părintele” inteligenței artificiale, transmite CNBC.

„Am lucrat timp de mai multe decenii cu inteligența artificială, începând cu anii 1980, și încă sunt convins că, în viitor, aceste programe vor fi mult mai inteligente decât mine, de exemplu”, a menționat Schmidhuber, co-fondator al startup-ului NNAISENSE.

Legat de afirmațiile recente ale CEO-ului Tesla și SpaceX, Elon Musk, care atrăgea atenția că o anumită formă de inteligență arificială ar putea crea un „dictator nemuritor”, omul de știință a făcut următorul comentariu: „Am vorbit cu el ore în șir și am încercat să îi demontez temerile astea, punctându-i că deși ar putea ajunge mai inteligenți decât noi, la un moment dat roboții nu vor mai fi interesați de noi, oamenii”.

Schmidhuber consideră că singura îngrijorare validă a oamenilor ar trebui să fie aceea ca programele de inteligență artificială să „nu semene prea mult cu noi înșine”. În sensul că atunci când se instalează o „competiție extremă” între oameni, războiul e la un pas distanță, a subliniat ironic omul de știință.

Cum poate influența inteligența artificială riscul unui conflict internațional nuclear? Experții think tank-ului american RAND Corporation încearcă, într-un raport, să ofere un răspuns acestui scenariu apocaliptic.

Cercetătorii RAND au organizat o serie de workshop-uri la care au luat parte experți în securitate nucleară și în domeniul inteligenței artificiale.

Atelierele au vizat modul în care programele de inteligență artificială ar putea influența până în 2040 securitatea nucleară la nivel mondial.

Frica principală a cercetătorilor? Aceea că inserarea unor programe de inteligență în infrastructura balistică ar putea, în cazul unei defecțiuni sau al unei „acțiuni cu premeditare”, să provoace un război nuclear la scară internațională.

Chiar dacă în perioada Războiului Rece astfel de scenarii erau considerate „decoruri” de imaginație science fiction, „pericolul ar putea fi, în curând, mai mult știință, decât ficțiune”, se arată într-un raport al RAND Corporation.

„Progresele uluitoare în domeniul inteligenței artificiale au creat mașinării care pot învăța și gândi, provocând o nouă cursă a armelor printre cele mai importante puteri nucleare ale lumii. Nu este vorba despre roboții ucigași dintr-un blockbuster de Hollywood, ci despre cum computerele ar putea încălca regulile de bază ale descurajării nucleare și despre cum ar putea manipula oamenii să ia decizii devastatoare”, scrie în preambulul documentului.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Indubitabil! Cum a fost numit Lucescu în Kosovo, după ce i-a făcut mincinoși și lipsiți de fair-play! Doar DOUĂ cuvinte folosite

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk confirmă că a concediat 80% dintre angajații Twitter (actuala X)

„Marea Britanie se transformă în Stalin”. Replica lui Musk, în controversa rolului jucat de X în răspândirea dezinformării

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

(P) Inteligența Artificială - amenințare sau oportunitate?

Partenerii noștri