Avertismentul lui Elon Musk: Inteligența artificială ar putea crea „un dictator nemuritor de care nu vom putea scăpa niciodată”
Data actualizării: Data publicării:
Superinteligența - o formă de inteligență artificială superioară oricărui om de pe planetă - ar putea crea un „dictator nemuritor”, avertizează CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk în documentarul „Do You Trust This Computer?” (n.r. „Ai încredere în acest computer?”), lansat în acest weekend.
„Cea mai puțin înfricoșătoare variantă a viitorului la care mă pot gândi este una în care vom avea o formă de inteligență artificială democrată, pentru că dacă o companie, un grup de persoane sau o persoană reușește să creeze o superinteligență similară zeilor, aceasta ar putea lua controlul asupra lumii. Atunci când există un dictator uman, acel om va muri. Însă o formă de inteligență artificială nu cunoaște moartea. Ar trăi veșnic. Și astfel am avea un dictator nemuritor de care nu vom putea scăpa niciodată”, a spus Elon Musk în documentarul regizat de americanul Chris Paine.
Documentarul regizat de Paine studiază consecințele unui număr mare de forme de inteligență artificială, de la arme autonome, la tehnologie pentru Wall Street sau algoritmi care distribuie știri false. De asemenea, examinează forme de inteligență artificială din cultura pop, cum ar fi cea din filmele „Matrix” sau „Ex Machina”.
Musk a menționat proiectul DeepMind a celor de la Google ca exemplu de companie care ar putea produce o formă de superinteligență: „Sistemul DeepMind poate să câștige orice joc. Deja poate bate orice joc original Atari. Este super uman - termină toate jocurile în mai puțin de un minut”.
CEO-ul Tesla și SpaceX a mai spus că o formă de inteligență artificială „nu trebuie să fie malefică pentru a distruge umanitatea”: „Dacă o formă de inteligență artificială are un scop și umanitatea pur și simplu îi stă în cale, va distruge umanitatea fără să stea măcar pe gânduri. Fără remușcări. E ca atunci când noi am construi un drum și un mușuroi se întâmplă să ne fie în cale; nu urâm furnicile, construim un drum, așa că, la revedere mușuroi”.
Nu este pentru prima dată când Musk vorbește despre pericolele care vin la pachet cu inteligența artificială. Anul trecut a spus că ar putea provoca un nou război mondial. Antreprenorul este de părere că superinteligența este mai periculoasă decât armele nucleare sau chiar decât un conflict nuclear cu Coreea de Nord.
Musk crede că oamenii ar trebui să se contopească cu forme de inteligență artificială, pentru a evita riscul de a deveni irelevanți. Tocmai de aceea se numără printre fondatorii Neuralink, un start-up care vrea să implanteze interfețe computerizate în creierul uman. Anul acesta, compania se pregătește pentru începerea testelor pe animale.