VIDEO. Lacul Amara din județul Buzău a secat, iar acum, peisajul pare desprins din deșert: „Ceva din viața noastră s-a rupt”
A secat Lacul Amara din județul Buzău. Este vorba despre un lac natural, cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați. Până de curând era un paradis al păsărilor salbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării. Toate acestea au dispărut odată cu întinderea de apă.
În Europa a fost mai cald decât în Sahara
2024 ar putea aduce alte recorduri
Avertisment sumbru la summitul pentru climă, din Dubai
Vară în calendar, toamnă în termometre. La Vârful Omu au fost 0,4 grade marți
Ministrul Mediului: Sudul României se transformă într-un deșert Sahara
Scene apocaliptice în nordul Italiei după caniculă
Cum ar arăta emisiile de CO2 dacă ar fi vizibile din spațiu
Semnalul dat de oceane arată că nimic nu va mai fi la fel
Urmează o "apocalipsă a insectelor"
Macovei Ureche este profesor de geografie. Are 60 de ani și trăiește de când se știe într-un sat de lângă lacul Amara. În locul fostului lac a apărut de câteva zile un peisaj ce pare desprins din deșert. Numeroasele păsări sălbatice care populau până de curând zona au zburat spre alte ținuturi.
Macovei Ureche, profesor de geografie: Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt.
Profesorul pune fenomenul pe seama încălzirii globale, dar spune că există și alte cauze specifice. Una ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.
Macovei Ureche, profesor de geografie: Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici.
La secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice.
Macovei Ureche, profesor de geografie: S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați.
Dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea
Macovei Ureche crede că Lacul Amara și-ar putea reveni: Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă. Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea.
Pe Lacul Amara a existat și o crescătorie de pești renumită. Aceasta a fost concesionată după 1990.
Macovei Ureche: Aici ne aflăm la fosta stație de pompare a apei din baltă către parcelele pentru puiet...
Reporter: Și ce a mai rămas? Haideți să vedem!
Macovei Ureche: O ruină, da!
Localnici:
- Balta era foarte frumoasă, o apă bună, aveam pește, prindeam pește, mai mâncam un pește... Acum s-a uscat. Seceta!
- Scotea lumea crăpălăi de pește. Pește ca aici nu exista.
- Era pește aici de mâncau și câinii, nu numai noi... Acuma de unde?
Lacul Amara se află la 22 de kilometri de Râmnicu Sărat, aproape de limita dintre județele Buzău și Brăila.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News