Partea ascunsă a bitcoin. Unde se află cele mai bune locuri pentru minarea de criptomonede
Creșterea valorii criptomonedelor din ultima perioadă i-a determinat pe tot mai mulți oameni să mineze pentru a obține monede virtuale. Dar pentru asta este nevoie de o putere de calcul uriașă. Și de aici pornește un cerc vicios. Cu cât echipamentele de minare sunt mai puternice, cu atât crește mai mult factura la energie electrică, folosită atât pentru a alimenta aparatele, cât și pentru a le răci.
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție
Pentru a obține un profit bun, minerii de criptomonede caută locuri unde clima este rece, iar prețul energiei este redus. Un astfel de loc este Rusia.
Aflat la 4.000 de kilometri de Moscova, lângă răul Angara, un centru de date rusesc operează cu un volum uriaș de date și se folosește de energie hidroelectrică generată local pentru a funcționa. Cum recent creșterea bitcoin a generat un profit frumos pentru centru, banii vor fi alocați spre dublarea capacității de operare în acest an.
„Avem o capacitate de 100 de MW pe oră. Sunt instalate în jur de 70.000 de unități de echipament în acest centru, ceea ce înseamnă cel mai mare centru din era postsovietică. Nu este nimeni mai mare că noi aici. Avem contracte cu mai bine de 80 de clienți din toată lumea”, spune Ivan Kaap, directorul adjunct al centrului de minare.
„Clima de aici ne ajută mult”
Centrul găzduiește echipament și pentru minerii străini de criptomonede, din Statele Unite, Europa sau Japonia, tocmai pentru că se folosesc de energie ieftină. Compania este deja responsabilă de două procente din minatul global de bitcoin.
„Temperatura medie anuală în această regiune este de 5 grade Celsius, foarte importantă pentru sistemele hardware care se ocupă de minat. Când lucrează, se încălzesc până la 60-80 de grade Celsius, deci au nevoie de răcire. Iar clima de aici ne ajută mult. Opt luni pe an este iarnă aici”, explică Ivan Kaap.
„Dacă estimăm că Rusia minează 6% din cantitatea totală de bitcoin, centrul nostru este responsabil de un sfert sau chiar o treime din această proporție”, arată Igor Runeț, directorul centrului de minare.
Goana după bitcoin
Valoarea bitcoin s-a apreciat cu 300% din noiembrie și a trecut de pragul de 50 de mii de dolari în luna februarie. Creșterea a fost impulsionată de așteptarea ca mari companii și instituții să înceapă să considere bitcoin drept activ de investiții. Tesla a cumpărat bitcoin de 1,5 miliarde de dolari și alte companii ar putea urma acest trend.
Bitcoin se minează folosind o capacitate enormă a computerelor implicate în proces, cu o nevoie uriașă de energie electrică. Minarea implică unități uriașe în centre, de mărimea garajelor pentru avioane, amplasate în cele mai reci colțuri din lume, cum ar fi Islanda, Canada, China de Nord sau Rusia, locuri unde și costurile sunt mai reduse.
Anul trecut Rusia a garantat statut legal pentru criptomonede, dar a interzis folosirea lor ca mijloace de plată.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News