Legendele internetului: Cum sunt atacate sistemele democratice din interior, chiar de liderii lor
Vedem în lume exemple de țări unde sistemele democratice sunt atacate din interior, de liderii lor. Ei spun că sunt nevoiți să folosească metode totalitare tocmai pentru a apăra fragila democrație. Cum se face asta? Mai întâi sperie populația cu mesaje false, de genul "vin migranții și ne vor obliga să trăim ca ei" și se asigură că acest tip de știri sunt peste tot în mediul online. Apoi, încep să limitezi libertățile în numele protecției atât de necesare și, inevitabil, controlează tot mai mult.
Ciolacu: „Partidele democratice ar trebui să facă un coridor sanitar împotriva celor extremiste. Este un pericol”
CTP: De ce apare fascinația dictaturii
Ce e de învățat din războiul Rusiei contra Ucrainei
Titi Aur a povestit ce a făcut David Popovici înainte să-și cumpere mașina sport: Arată cât de conștient este
Elena Lasconi îl contrazice pe Nicușor Dan. „Nu am fixat nicio întâlnire. Nu m-a contactat”
Lasconi: Acum o să vină salvatorul. Dacă nu o să fie Crin Antonescu, o să se sacrifice Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale
Scenarii de război: Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România
Accidentul de avion din Coreea de Sud: anchetatorii au găsit pene într-unul dintre motoarele aeronavei Jeju Air
Depresia de după sărbători. Ce este, cum o poți identifica și cum poți să scapi mai repede de ea
A fi sau nu independent în gândire
Spune-mi pe cine urmărești pe social media, ca să îți spun ce fel de informații primești. Oamenii care împrăștie, voit sau nu, doctrine false nu fac decât să împiedice independența în gândire. Dacă nu crezi ce spun "ai noștri", grupul nostru care este mai "trezit" decât restul, atunci ești dintre cei care ne vrea răul. Argumente de acest gen au fost de pildă folosite în Rusia lui Stalin, pentru a justifica epurările.
Controlul știrilor false, misiune imposibilă
Dragoș Cîrneci, psiholog specialist in Neuroștiințe: „Gândirea critică înseamnă să analizezi cât mai obiectiv ceea ce ți se servește, ceea ce este foarte necongruent cu specia umană și cu toate speciile în general. Noi rareori suntem obiectivi și raționali. Asta este mai degrabă, cum să spun, suntem influențați în cultura noastră de aceste deziderate: de a fi raționali, de a fi etici și a accepta frumosul. Da, asta ni se trage din filosofia greacă, pentru că toată civilizația occidentală are la bază cultura greco-romană”.
Politica mincinoasă are picioare scurte
Fostul președinte american Abraham Lincoln spunea: "poți să păcălești toți oamenii uneori, poți să păcălești unii oameni mereu, dar nu poți să păcălești toți oamenii tot timpul." Unii politicieni consideră că pot minți fără să fie trași la răspundere. Așa este, dacă vorbim despre autocrații. În democrație oamenii au instrumente să sancționeze politicienii.
Instrumentele democratice funcționează
Victor Negrescu, europarlamentar Partidul Socialiștilor Europeni: „Eu nu cred că trebuie să îi criticăm pe oameni, pentru că ei cad practic plasă în aceste tipuri de manipulări politice. Trebuie să îi îndrumăm să acompanieze, să îi ajutăm să se formeze. Pentru că da, cetățeanul este asaltat în fiecare zi de o sumedenie de probleme și nu are timp să analizeze în detaliu ceea ce prin. Este pe rețelele sociale sau titlul unei publicații anonime. În această logică, noi trebuie să credibil vizăm mecanismele funcțional și rolul instituțiilor. Știu, nu este popular să vorbim despre democrație, însă democrația funcționează doar dacă noi credem în toate aceste mecanisme. De aceea, prin educație, printr-o mai bună comunicare, prin foarte multă transparență și onestitate, putem să îi readuce pe cetățeni alături de noi și să creadă din nou în democrație”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News