A fost descoperit cel mai vechi colier purtat de om. Datează de acum 120.000 de ani și este făcut din scoici
Oamenii moderni nu sunt singurii care adoră să poarte bijuterii. Cu mai bine de 120.000 de ani în urmă, oamenii preistorici foloseau scoici ca mărgele pe o sfoară pentru a realiza ceea ce noi numim acum un colier, potrivit unui nou studiu, citat de CNN.
Astfel de scoici perforate au fost găsite direct sub mormintele umane de la Peștera Qafzeh, adică în Israel, lângă Marea Mediterană. Pentru studiul publicat miercuri în revista PLOS ONE, cercetătorii au adunat aceleași specii de scoici cu cele găsite în peșteră și au efectuat experimente asupra lor.
Acestea sunt una dintre cele mai vechi podoabe create de oameni, a spus Daniella Bar-Yosef Mayer, manager de colecții pentru paleontologie și arheomalacologie (studiul rămășițelor de moluște în siturile arheologice) la Muzeul de Istorie Naturală Steinhardt de la Universitatea Tel Aviv.
Pentru a afla cum au fost utilizate cochiliile, cercetătorii au simulat mai întâi posibila uzură folosind diverse materiale, precum nisip și piele. După abraziune, au agățat scoicile pe șirul de in sălbatic pentru a simula uzura pe care ar fi avut-o dacă erau strânse împreună.
Aceștia au descoperit că abraziunile observate în experiment se potrivesc cu cele de pe scoicile originale. Nu numai că scoicile arătau modele similare, dar au arătat și abraziuni care se potrivesc cu alte scoici, ceea ce înseamnă că au fost strânse împreună.
Bar-Yosef Mayer a declarat că a găsit de asemenea substanțe folosite pentru colorarea scoicilor pe cinci dintre scoicile examinate.
„Ocherul a fost o substanță folosită pentru a colora diverse materiale în roșu și a fost adesea folosit de oamenii preistorici, eventual pentru a se vopsi pe corp, pentru prelucrarea piei și multe altele", a spus Bar-Yosef Mayer. „Posibil, conferind scoicilor o culoare roșie avea un sens simbolic.”
Podoabele în sine ar fi putut avea o semnificație mai mare pentru oamenii care le-au purtat, potrivit lui Bar-Yosef Mayer.
„Ar putea indica identitatea de grup a persoanei care o poartă, statutul lor în societate sau ar putea reflecta anumite credințe”, a spus Bar-Yosef Mayer.
Oamenii care au colectat scoicile au fost Homo sapiens care s-au dezvoltat în Africa în urmă cu 200.000 de ani și care au migrat spre nord în Europa și în est spre Asia.
„Au fost vânători-culegători, dar au început să se angajeze în activități suplimentare care aveau o natură mai simbolică și despre care nu știm prea multe, dar avem aceste podoabe ca primele dovezi fizice ale unor artefacte non-utilitare ", a mai declarat Bar-Yosef Mayer.
Cercetătorii au colectat și scoici găsite la Peștera Misliya, care se află mai departe spre vest și mai aproape de Marea Mediterană. Acele scoici datează din urmă cu 160.000 de ani și nu erau perforate și nu au arătat niciun indiciu despre faptul că oamenii le-au folosit, potrivit studiului.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News