Live

A fost inventată limba artificială. La ce folosește, de fapt

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Guliver/ Getty Images

Oamenii de știință scoțieni au reușit să pună la punct o așa-numită „limbă artificială”, alcătuită din aur și aluminiu. Dispozitivul e capabil să identifice cu precizie diverse tipuri de whisky și ar putea fi folosit inclusiv la identificarea alcoolului de contrabandă.

În urma testelor realizate de un grup de savanți de la universitățile din Glasgow și Strathclyde, „limba artificială” a reușit să determine, cu o acuratețe de peste 99%, diverse soiuri și mărci de whisky scoțian folosite în cadrul experimentelor.

Practic, „limba artificială” măsoară, conform CNN, gradul absorbției luminii pentru fiecare lichid în parte.

„Chiar dacă ne-am concentrat, în acest studiu, asupra whisky-ului, dispozitivul poate fi folosit pentru a testa orice fel de lichid. Pe lângă rolul important pe care l-ar avea în identificarea alcoolului de contrabandă, el poate fi folosit cu succes și în domenii precum siguranța alimentară ori asigurarea controlului de calitate”, spune Alasdair Clark, șeful echipei de cercetare de la universitatea din Glasgow. 

Experții scoțieni în whisky privesc însă cu suspiciune „limba artificială” creată de oamenii de știință. „În industria noastră, dintre toate simțurile folosite, cel mai important accent îl punem pe miross. Specialiștii noștri se bazează în întregime pe miros”, declară Charles MacLean, unul din reprezentanții industriei de whisky scoțiene.
 
Redactor: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un pește bizar cu „picioare” uimește oamenii de știință: „Gustă” fundul mării pentru a găsi hrană proaspătă

Eșecul ingineriei romane: Rămășițele unor fântâni oferă indicii că și romanii puteau să greșească

Arheologii greci au făcut o „descoperire unică”, veche de 4.000 de ani. Clădirea din piatră, sub formă de labirint, are 1.800 de mp

Oamenii de știință au creat un colorant strălucitor care poate ajuta la eradicarea definitivă a cancerului. Cum funcționează acesta

Partenerii noștri