Arheologii greci au făcut o „descoperire unică”, veche de 4.000 de ani. Clădirea din piatră, sub formă de labirint, are 1.800 de mp

Data actualizării: Data publicării:
clădire descoperită de arheologi în Creta
Experții speculează că ar fi putut fi folosită pentru ritualuri sau lucruri religioase. Foto: Facebook/Mytrueancestry

O clădire mare, rotundă, care este din piatră și sub formă de labirint, veche de 4.000 de ani, a fost descoperită pe vârful unui deal din Creta. Arheologii au făcut descoperirea în timpul unor săpături efectuate pentru un proiect major de construire a unui aeroport pe insula turistică din Grecia. 

Ministerul Culturii din Grecia a declarat marți că structura este o „descoperire unică și extrem de interesantă” din civilizația minoică din Creta, renumită pentru palatele sale somptuoase, arta extravagantă și sistemul de scriere enigmatic. Semănând cu o roată uriașă de mașină de la înălțime, ruinele clădirii labirintice, care are 1.800 de metri pătrați, au apărut în timpul unei săpături recente efectuate de arheologi.

Amplasamentul a fost amenajat pentru o stație radar care să deservească unui nou aeroport aflat în construcție lângă orașul Kastelli. Programat să se deschidă în 2027, ar putea înlocui cel de-al doilea cel mai mare aeroport al Greciei, la Heraklion, și este conceput pentru a gestiona până la 18 milioane de călători anual, informează CNN

Arheologii nu știu încă ce a fost structura de pe deal. Deocamdată, experții speculează că ar fi putut fi folosită pentru ritualuri sau lucruri religioase.

Înconjurată de opt pereți de piatră în trepte de până la 1,7 metri înălțime, structura interioară a fost împărțită în spații mai mici, interconectate, și ar fi putut avea un acoperiș conic puțin adânc.  

În declarația ministerului se arată că nu pare să fi fost o locuință, iar descoperirile din interiorul acesteia includ o cantitate mare de oase de animale.

„Este posibil să fi fost folosită periodic pentru eventuale ceremonii rituale care implică consumul de mâncare, vin și poate ofrande”

„Dimensiunea sa, structura arhitecturală și construcția atentă au necesitat forță de muncă considerabilă și cunoștințe de specialitate”, a spus acesta, adăugând că este, cu siguranță, un fel de clădire comunală care s-a remarcat în întreaga zonă.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, care este arheolog, a promis că descoperirea va fi păstrată în timp ce se va căuta o altă locație pentru stația radar.

„Înțelegem cu toții valoarea și importanța patrimoniului cultural, precum și potențialul de creștere” al noului proiect aeroport, a spus ea. „Este posibil să mergem mai departe cu aeroportul, acordând antichităților protecția pe care o merită.”

Ministerul a spus că clădirea a fost folosită în principal între 2.000 și 1.700 b.c.e și a fost fondată în perioada în care erau construite primele palate din Creta, inclusiv la Knossos și Phaistos. Unele din trăsăturile sale erau comparabile cu mormintele din stupi timpurii, care erau acoperite cu acoperișuri conice în trepte și movile funerare din alte părți ale Greciei.

Bogatul patrimoniu cultural al Greciei duce adesea la conflicte de interese în timpul proiectelor de construcție.

La sfârşitul secolului trecut, o întreagă aşezare fortificată din vârful dealului din mileniul III b.c.e. a fost excavat și apoi distrus în timpul lucrărilor de construcție ale Aeroportului Internațional din Atena.

Până acum, cel puțin alte 35 de situri arheologice au fost descoperite în timpul lucrărilor la noul aeroport Kastelli și legăturile sale rutiere, a spus ministerul.   

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri