Oamenii de știință au creat un colorant strălucitor care poate ajuta la eradicarea definitivă a cancerului. Cum funcționează acesta

Data publicării:
chirurgi
„Cu această tehnică, putem îndepărta tot cancerul, inclusiv celulele care s-au răspândit din tumoare, care ce ar putea reveni mai târziu”. Foto: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un colorant strălucitor care se lipeşte de celulele canceroase şi le oferă chirurgilor o „a doua pereche de ochi” pentru a le îndepărta în timp real şi a eradica definitiv boala. Experţii spun că această descoperire ar putea reduce riscul de reapariţie a cancerului şi ar putea preveni efectele secundare. 

Colorantul fluorescent pune în evidenţă micile ţesuturi canceroase care nu pot fi văzute cu ochiul liber, permiţându-le chirurgilor să îndepărteze până la ultima celulă canceroasă, păstrând în acelaşi timp ţesutul sănătos. Acest lucru ar putea însemna mai puţine efecte secundare care să schimbe viaţa după operaţie, scrie The Guardian, potrivit News.ro. 

Tehnica a fost dezvoltată de oamenii de ştiinţă şi de chirurgii de la Universitatea din Oxford, în colaborare cu compania biotehnologică californiană ImaginAb Inc. şi a fost finanţată de Cancer Research UK.

„Îi oferim chirurgului o a doua pereche de ochi pentru a vedea unde se află celulele canceroase şi dacă acestea s-au răspândit”, a declarat Freddie Hamdy, profesor de chirurgie la Universitatea din Oxford: „Cu această tehnică, putem îndepărta tot cancerul, inclusiv celulele care s-au răspândit din tumoare, ce ar putea reveni mai târziu”. 

Cum s-a desfășurat studiul

În cadrul primului studiu de acest gen, 23 de bărbaţi cu cancer de prostată au fost injectaţi cu markerul de colorant înainte de a fi supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea prostatei. Colorantul fluorescent a evidenţiat celulele canceroase şi locul în care acestea se răspândiseră în alte ţesuturi, cum ar fi pelvisul şi ganglionii limfatici.

Un sistem special de imagistică a fost folosit pentru a lumina prostata şi regiunile învecinate, făcând să strălucească celulele canceroase de prostată. Capacitatea de a vedea astfel de detalii le-a permis chirurgilor să îndepărteze celulele canceroase, păstrând în acelaşi timp ţesutul sănătos.

Detaliile acestei descoperiri au fost publicate luni, 10 iunie, în European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging.

Deşi tehnica a fost testată pe pacienţi cu cancer de prostată, ea ar putea fi adaptată şi la alte forme de boală. Experţii speră ca acest colorant să poată fi folosit pentru alte tipuri de cancer prin schimbarea proteinei cu care se ataşează de celulele canceroase.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri