Live

Vladimir Putin și Xi Jinping vor discuta despre discursul „agresiv” al SUA și NATO, anunță Kremlinul

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și liderul Chinei Xi Jinping, discutând despre situația tensionată dintre puterile occidentale, UE, SUA, NATO și Rusia și China. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping vor discuta miercuri, prin videoconferinţă, despre tensiunile din Europa şi retorica „agresivă” a SUA şi a NATO, a anunţat Kremlinul marţi, transmite Reuters.

Discuţia va avea loc într-un moment de tensiuni ridicate în relaţiile ţărilor lor cu Occidentul, Beijingul aflându-se sub presiune în chestiunea drepturilor omului, iar Moscova din cauza mobilizării de trupe la graniţa cu Ucraina.

„Situaţia din politica internaţională, în special pe continentul european, este foarte, foarte tensionată în acest moment şi necesită discuţii între aliaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la Moscova şi Beijing.

„Asistăm la o retorică foarte, foarte agresivă din partea NATO şi a Statelor Unite, iar aceasta reclamă discuţii între noi şi chinezi”, a adăugat Peskov, conform Agerpres.

Citește și Ce sancțiuni vor impune UE, SUA și Marea Britanie dacă Rusia va invada Ucraina

Rusia a cultivat legături tot mai strânse cu China pe măsură ce relaţiile sale cu Occidentul s-au înrăutăţit, iar Putin a folosit acest parteneriat pentru a contrabalansa influenţa SUA, mai ales în sectorul energetic.

Citește și Rusia amenință cu un răspuns militar dacă SUA și NATO aduc arme nucleare în Europa: „Va fi o confruntare”

În acest an, Putin şi Xi au convenit să extindă un tratat pe 20 de ani de prietenie şi cooperare.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, cei doi lideri vor purta miercuri o lungă discuţie cu o agendă amplă de subiecte, printre care energia, comerţul şi investiţiile.

Convorbirea va avea loc la opt zile după videoconferinţa în care preşedintele american Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin în legătură cu invadarea Ucrainei, iar liderul rus i-a transmis omologului său că Rusia are nevoie de garanţii de securitate constrângătoare din partea Occidentului.

Citește și Vom avea un „război cald” în Ucraina? „Putin nu vrea război, vrea să negocieze. Dar vrea acum, când NATO e încă slab pe flancul estic”

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patriarhul Kirill a binecuvântat icoane și cruci care vor fi gravate cu inițialele lui Putin și trimise militarilor ruși de Crăciun

Hackeri sprijiniți de China au furat documente militare din Filipine. Cum au reușit infractorii cibernetici să sustragă actele

Cel puțin cinci morți din cauza vortexului polar care a lovit Statele Unite. Peste 50 de milioane de persoane au fost afectate

Scenarii de război: Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România. Pe tot parcursul anului 2025 se vor testa diverse strategii NATO

Partenerii noștri