Live

Ungaria anunță că va începe testele cu vaccinul rusesc anti-Covid

Data publicării:
Vaccin anti-COVID fabricat în Rusia. Foto: Profimedia Images

Ungaria a anunțat că va primi un prim eșantion din vaccinul rusesc Sputnik V într-o săptămână și jumătate, fiind primul stat membru al Uniunii Europene care își anunță intenția de a obține vaccinul anti-Covid fabricat în Rusia, informează Financial Times, potrivit Mediafax.

Anunțul a fost făcut de ministrul de externe Peter Szijjarto, aflat în carantină după ce s-a infectat cu coronavirus.

Sputnik V nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE, care a încheiat acorduri cu câteva companii farmaceutice, printre care şi Pfizer-BioNTech, pentru achiziţionarea a mai mult de 1 miliard de doze.

Citește și Cât va costa o doză din vaccinul anti-COVID-19 în Europa

Discuţiile despre achiziţionarea vaccinului rusesc reprezintă ultimul semn al apropierii Ungariei de Rusia, ţara vecină fiind criticată în ultima perioadă de către statele occidentale pentru că nu susţine o relaţie mai apropiată cu NATO şi pentru că şi-a majorat dependenţa energetică de Rusia.

Fondul suveran de investiţii al Rusiei, care finanţează dezvoltarea vaccinului, a declarat miercuri că studiile intermediare au arătat că acesta are o eficienţă de 92%.

Ministrul Szijjarto a declarat că primele doze vor ajunge în Ungaria în termen de o săptămână şi jumătate, pentru teste de laborator şi că studiile clinice vor începe în decembrie. Dacă va fi considerat eficient, se vor comanda cantităţi mai mari din a doua jumătate a lunii ianuarie, a afirmat el.

Ungaria a impus săptămâna trecută o carantină mai strictă decât în prima fază a pandemiei, cu o interdicţie totală de circulaţie între orele opt seara şi cinci dimineaţa, iar marţi a fost aprobată şi o nouă stare de urgenţă pentru 90 de zile.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump, despre opoziţia Rusiei faţă de aderarea Ucrainei la NATO: „Aş putea înţelege sentimentele lor în această privinţă”

De ce Europa nu poate umple golul lăsat de SUA în apărarea Ucrainei

Patriarhul Kirill a binecuvântat icoane și cruci care vor fi gravate cu inițialele lui Putin și trimise militarilor ruși de Crăciun

Scenarii de război: Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România. Pe tot parcursul anului 2025 se vor testa diverse strategii NATO

Partenerii noștri